Головна Новини Політика зовнішня політика Підготовка до отримання західних літаків уже йде: експерти вказали на несподіваний нюанс
commentss НОВИНИ Всі новини

Підготовка до отримання західних літаків уже йде: експерти вказали на несподіваний нюанс

Західні літаки наблизять перемогу України, кажуть фахівці

16 лютого 2023, 15:45
Поділіться публікацією:

У Повітряних силах ЗСУ кажуть: для перемоги Україні конче потрібні західні літаки. Тим часом у Британії піддали сумніву можливість передати Києву винищувачі навіть у найближчі роки. Чи дійсно передача передових літаків — не така проста справа, чи західним партнерам просто бракує політичної волі? Прокоментувати ситуацію видання запросило експертів. 

Підготовка до отримання західних літаків уже йде: експерти вказали на несподіваний нюанс

F-35. Фото: https://aircraft.leonardo.com


На думку військового експерта Костянтина Машовця, авіація має свою специфіку.


“Підготовка пілота й освоєння нового типу літака займає достатньо часу. По суті це перенавчання пілотів на інший літак. Це складна техніка, з особливим режимом експлуатації і застосування”, — каже він. 


Тож пропозиція британського оборонного відомства сконцентруватися на альтернативних засобах повітряного захисту — далекобійних ракетах та дронах — раціональна.  


“Цілком узгоджене рішення, я так розумію, воно узгоджене між Британією та Україною щодо надання певних сил, засобів, які частково допоможуть вирішити завдання”, — коментує Машовець. 


“Літаки будуть, за будь-яких обставин, — переконаний політолог Володимир Цибулько. — Авіація — це дуже складна технологічно галузь, тут мають бути інфраструктура й кадри. Вони з повітря не беруться. Швидше за все, що минулорічна програма підготовки пілотів, яку започаткував уряд США в травні, реалізується. Просто переміщення такої дороговартісної техніки потребує, в першу чергу, не стільки аеродромної інфраструктури, скільки протиповітряної оборони”. 


На думку політолога, те, що українські сили оборони зараз поповнюються протиповітряними засобами, і є ознакою підготовки до переміщення на територію України дороговартісного авіаційного обладнання.


Чи дійсно без літаків ніяк?


Йти в контрнаступ можна і без літаків. Однак у такому разі нашій армії буде складніше. 


“Тут питання у термінах, рівні ефективності. З літаками це було б робити набагато швидше”, — каже Машовець.


Поки що Україна отримує ремонтні комплекти до радянських літаків Су-27 і МіГ-29. Ці літаки не вирішують проблему переваги в повітрі, підкреслюють у Повітряних силах. 


“F-16 — це масовий літак, — розповідає Цибулько. — А зараз відбувається перехід на інше покоління — F-22, F-35. Україна очікує пересісти на них. Ми маємо приклад Туреччини, яка дуже розраховувала на F-35, у зв’язку з купівлею комплексів С-400 у росії, США цю програму пригальмували. Якщо відновиться в Туреччині програма на F-35, то F-16 може бути передано нам з Туреччини”. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

xxxx

16 лютого 2023, 17:44

Знакомства только для секса. Без отношений, без денег и все анонимно. Осторожно можно встретить знакомых.------ http://redirect.sk/kiska


Новини