Головна Новини Політика зовнішня політика Переговори по Донбасу: що потрібно зробити, щоб просунутися в цьому питанні
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори по Донбасу: що потрібно зробити, щоб просунутися в цьому питанні

Експерти вважають, що Росія продовжує диктувати свої умови

18 вересня 2020, 16:22
Поділіться публікацією:

Представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Донбасом Андрій Костін заявив, що "формула Штанмайєром" (ФШ) буде включена в закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО. "Коментарі" дізналися у експертів, як краще вчинити в даній ситуації і зробити так, щоб, включивши ФШ в українське законодавство, ми просунулися в справі миру, а не посіяли новий конфлікт.

Переговори по Донбасу: що потрібно зробити, щоб просунутися в цьому питанні

"Всім зрозуміло, якою буде ціна такого світу"

Директор громадської організації "Українська правова консультативна група", член комісії з реінтеграції Донбасу за президента України Надія Волкова зізналася, що їй не зовсім зрозуміло заяву Андрія Костіна.

"Формула Штайнмайера спочатку була відображена в законі про спецстатус. Інша справа, що закон не набуває чинності до того, що не будуть виконані умови Мінських домовленостей, які також необхідні для приведення і ФШ в дію, — пояснює експерт. — Включення формули де факто ніяк не впливає на досягнення прогресу в питанні світу ".

Надія Волкова підкреслює, що з точки зору РФ світ може бути досягнутий, якщо Україна внесе зміни до Конституції — для того, щоб можна було провести вибори на Донбасі.

"Але всім зрозуміло, якою буде ціна такого світу. Питання лише в тому чи готова її платити Україна. Альтернатива — шукати інший формат переговорів і визначати альтернативний комплекс заходів ", — резюмує експерт.

"Поки що жодного стратегічного питання не вирішено"

Кризовий керуючий, експерт з питань ОРДЛО Руслан Ригованов вважає, що як такої формули Штайнмайера не існує. Але її варіацію (спочатку — вибори, а потім або паралельно — абсолютне припинення обстрілів, відведення військ від лінії розмежування, виведення іноземних військових формувань, встановлення контролю ОБСЄ над кордоном) посилено нав'язує нам російська сторона.

"РФ нам виставляє ультиматум за ультиматумом. Уряд України їх приймає. Жодного стратегічного питання не вирішене. Але забаганки РФ і їх сателітів з ОРДЛО Україна виконує ", — підкреслює Руслан Ригованов.

На його думку, в сьогоднішніх умовах проведення виборів на непідконтрольних території — це продовження анексії України, включення її в Російське простір.

Експерт попереджає: "Ми закладаємо міну, яка може нас розірвати зсередини. Зрада 2015 року, коли було підписано Мінські угоди, триває досі. Причому знищення України як суб'єкта йде при повній підтримці нашими "західними партнерами". Ми можемо тільки самостійно відстояти свої інтереси. Але не з сьогоднішньою владою ".

Руслан Ригованов стверджує, що місцеві вибори з проходом до місцевих органів влади антиукраїнських сил впровадження формули Штайнмаєра — це шлях не до світу, а до нашого знищення як держави.

"Офіс президента допустив помилку в комунікації"

Керівник Центру військово-правових досліджень (ЦВПІ), адвокат Олександр Мусієнко допускає, що питання певних поступок з боку України так чи інакше обговорювалося ще в липні — на передостанній зустрічі радників глав нормандської четвірки.

"Після тієї зустрічі в ряді ЗМІ пройшла інформація, що РФ поставила ультиматум — з вимогою вносити зміни до Конституції України дотичного особливого статусу для Донбасу, — зазначає експерт. — Потім представник РФ Дмитро Козак давав інтерв'ю, в якому говорив, що від України чекають змін до Конституції в частині децентралізації. Потім з'явився лист до Верховної Ради від глави української сторони в ТКГ Леоніда Кравчука. Він закликав розглянути можливість внесення поправок до постанови про місцеві вибори. Сьогодні цю ж тему розвивав в парламенті віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков ... А після недавньої нової зустрічі радників глава нормандської четвірки, знову піднялася тема імплементації в українське законодавство формули Штайнмайера ".

На думку Олександра Мусієнка — така ціна перемир'я, яке як би діє на Донбасі з кінця липня.

"Схоже, Росія зажадала натомість виконання Україною політичної частини Мінських угод. Зокрема — щодо формули Штайнмайера і закону про особливий статус, — каже експерт. — Президент України не раз демонстрував готовність домагатися перемир'я (світу) будь-яку ціну. Чим дав привід РФ висувати нові і нові вимоги ".

Швидше за все, якісь поступки з українського боку будуть, вважає керівник ЦВПІ.

"Ситуація ускладнюється тим, що Офіс президента, як на мене, припустився помилки в комунікації. Недостатньо обговорювалося з парламентом, з суспільством — які можуть бути поступки і навіщо. Складність ще й у тому, що у нас на підході — місцеві вибори. Багато політичні гравці зароблять собі бали на темі Донбасу. Виступаючи як за поступки, так і проти них. Влаштовуючи мітинги ... Так що президенту і його команді — не позаздриш ", — говорить Олександр Мусієнко.

Він вважає, що формулу Штайнмайера проголосують. Правда, поки не зрозуміло, в якому вигляді і — коли.

"Ми бачимо, що конструкція" вибори після контролю за кордоном "потихеньку ламається, — зазначає експерт. — І нас, схоже, чекає непростий період. З боку влади потрібна відверта розмова — до чого йдемо в темі Донбасу, якою ціною, в які терміни ".

Як раніше повідомляли "Коментарі", російська сторона в ТКГ визнала ОРДЛО територією України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини