Головна Новини Політика зовнішня політика Переговорна війна: чого очікувати від нової сутички української та російської делегацій
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговорна війна: чого очікувати від нової сутички української та російської делегацій

Експерти пояснюють, як далі може розвиватися ситуація та які наші привілеї у переговорному процесі

7 березня 2022, 13:19 comments1419
Поділіться публікацією:

Переговорна війна: чого очікувати від нової сутички української та російської делегацій

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

У понеділок, 7 березня, на тлі безперервної російської агресії, має відбутися третій тур російсько-українських переговорів. Глава фракції "Слуга народу", член української делегації переговорників Давид Арахамія попередив, що є "червоні лінії", які Україна не готова переступати. А саме – ми не визнаватимемо Крим російським, не маємо наміру торгуватися за статусом т.зв. "ДНР" та "ЛНР", а вже тим більше про їхні "кордони" в межах усієї Донецької та Луганської областей. Експерти спрогнозували для видання "Коментарі", чого чекати від нового раунду переговорів.

Керівництво Росії своїх цілей не досягло, на компроміси воно йти не готове

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко закликає бути реалістами. І запевняє, що жодних поступок із боку РФ найближчим часом не буде. Як і з нашого.

"Ми розуміємо, чого хоче Росія, які цілі поставлено. Фактично – демонтаж української державності. Але зробити цього їм не вдалося (бліцкриг з метою швидкого повалення влади у Києві провалився). І не вдасться. Загарбники нарвались на всенародний опір. Зазнають величезних втрат. І самі ініціювали дані переговори", – зазначає експерт.

За його словами, оперативна пауза в рамках переговорів використовується супротивником виключно для того, щоб підвезти пальне, нові боєприпаси – і з новою силою розпочати обстріл мирних українських населених пунктів. Це продовжується навіть під час переговорів.

"З огляду на те, що керівництво Росії своїх цілей не досягло, на компроміси воно йти не готове. Принаймні – поки що. Вони хотіли захопити Київ, Харків. Не змогли. Той певний успіх, якого окупанти досягли на Півдні, – не достатній для того, щоб диктувати нам умови. Маріуполь вони не зламали, коридор до Криму не зробили. Від Чорного моря вони теж нас не відрізали. Противник зазнає поразки, ми вже контратакуємо на низці напрямків. До того ж на Кримському напрямку росіянам важче підвозити постачання. Воно йде виключно через Кримський міст. Десант вони висадити ніде не можуть – контролюємо все в акваторії. Так що росіяни женуть постачання виключно через перешийок – тонким струмком. Так що на півдні вони не можуть розвинути успіх із наявними силами. З півночі їм легше, там ширше території, кордон. Налагодити постачання там логістично простіше. Але на півночі ми їм добре навалювали", – наголошує Валерій Кравченко.

Саме з огляду на відносний паритет на даний момент переговори не призведуть до глобальних зрушень, упевнений він. Хіба що до гуманітарних угод, у тому числі в ракурсі евакуації цивільного населення.

"Зрозуміло, що треба розмовляти. Хоча б із метою розуміти настрій Росії. А цей настрій із кожними новими санкціями, які накочують хвилями, змінюватиметься. Вони вже розуміють, що початковий задум провалений. І що санкції – це роки. Тому у росіян сьогодні агонія від розуміння того, що сталося. Від того, що вони вже не можуть нас зламати. Лише винищивши всіх. Що апріорі неможливо. Тим більше, з огляду на те, що РФ вже звинувачують у геноциді. Все це лише посилює агресію. Звідси – шалені обстріли мирних міст із масою жертв серед цивільного населення. Звідси – удари навіть по заздалегідь обговореним гуманітарним коридорам. Це страшно, важко, але треба пережити цей етап. Військові експерти кажуть, що за тиждень-півтора окупанти можуть вийти на другу хвилю агресії. Підвезти боєприпаси, нове "гарматне м'ясо". До цього часу будуть завдавати точкові удари ракетами, які, до речі, теж закінчуються. А далі друга хвиля... Яку нам також треба витримати. Впевнений – ми витримаємо. А Росію вже штормить. Ну, а поки що ясно одне – навряд чи сьогоднішні переговори закінчаться чимось конструктивним", – резюмує Валерій Кравченко.

Важливо тиснути на Захід, щоб над Україною зробили безполітну зону

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень доктор політичних наук Ігор Петренко розмірковує так:

"Не варто багато сподіватися на нові переговори. Поки що фактично досягли паритету у стані справ. І це, до речі, наша велика заслуга. Тому на переговорах Зеленський може дозволити собі відкидати ультиматуми путлера. Час працює проти Росії. Так, нам теж важко, але ми бачимо ситуацію зсередини та розуміємо, чому так відбувається. А ось росіяни не бачать і не розуміють, тож погіршення матеріального становища для них буде сильним ударом. Тиск на путлера росте і це добре. РФ вибивають з її споконвічних економічних ніш, тому скоро вони почнуть бути поступливішими".

Крім того, продовжує експерт, ми готуємося до активніших наступальних дій, що також може змінити ситуацію.

"Хоча рашисти також готують ще одну спробу штурму ключових міст. І коли у них це не вийде – переговори підуть інакше, – упевнений Ігор Петренко. – Наша країна героїчно протистоїть ворогові. Окремо слід відзначити стійкість Зеленського, який особистим прикладом показує, як потрібно поводитися в ситуації війни. Ми змогли зламати початкові плани путлера – бліцкриг. І, як бачимо, він був до цього не готовий. Багато їхніх дій зараз виглядають хаотичними. Ми максимально деморалізували супротивника, видно, що їхні солдати не хочуть йти в атаку і намагаються не вступати в прямі бої".

Проблемою, наголошує експерт, залишається відкрите небо. На жаль, наші західні партнери не бажають його закривати. Якби це було зроблено, ми істотно переломили б ситуацію на свою користь.

"Дуже важливо тиснути на Захід, зокрема через громадськість, щоб над Україною зробили безполітну зону. Щоб російські ракети та авіація більше не могли розстрілювати українські міста. Це значно зміцнило б наші переговорні позиції, – пояснює Ігор Петренко. – Так, ми отримуємо від партнерів багато озброєння та гумдопомоги. Це також важливо, але для кардинальної зміни ситуації поки що не достатньо. Ну, а Росія вже тріщить по швах. Бунт олігархів і регіонів, суб'єктів федерації поки що лише окреслюється, але обов'язково відбудеться. Санкції працюють – і незабаром росіяни відчують на своїй шкурі значне погіршення матеріального становища. Отоді вже холодильник почне брати вгору над телевізором. І тоді на переговорах ми зможемо диктувати свої умови".

Як повідомляв портал, Україні надто пізно почали допомагати озброєнням. Запізно – обговорювати реальну перспективу нашого вступу до Євросоюзу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини