Головна Новини Політика зовнішня політика Переговори США і РФ на фоні російської загрози на сході: хто візьме гору
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори США і РФ на фоні російської загрози на сході: хто візьме гору

Російська делегація вже прибула до Швейцарії для участі в переговорах з США щодо так званих "гарантій безпеки"

9 січня 2022, 16:15
Поділіться публікацією:

У Женеві 10 січня відбудеться основна частина переговорів РФ і США щодо України та контролю над озброєннями. Які очікування від цієї зустрічі? З якими позиціями до неї підходять сторони? Своїми прогнозами в інтерв'ю порталу "Коментарі" поділилися наші експерти.

Переговори США і РФ на фоні російської загрози на сході: хто візьме гору

Прапор США та РФ. Фото: з відкритих джерел

До цих переговорів буде прикута особлива увага

Політолог-американіст Владислав Фарапонов вважає, що американсько-російські переговори 10 січня навряд чи завершуватимуться проривом.

"Співрозмовники (США представлятиме заступник держсекретаря Венді Шерман, Росію – заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков) знають один одного дуже добре, у тому числі після зустрічі керівництва США та РФ у Женеві у червні 2021. З того часу розпочався регулярний діалог між Вашингтоном та Москвою за так званою стратегічною стабільністю. Певною мірою ці переговори лягають у канву цієї спільної теми", – пояснює Владислав Фарапонов.

При цьому він зазначає, що, оскільки все відбувається на фоні ескалації на східному кордоні України, де Росія нарощує війська, до цих переговорів буде прикуто особливої уваги.

"На мій погляд, було б розумніше провести зустріч на рівні голів зовнішньополітичних відомств – між Ентоні Блінкеним із Сергієм Лавровим, а не на рівень нижчий, як планується. Але так зустрічатимуться їхні заступники – Шерман та Рябков – напевно, медійна увага буде не такою, якою могла б бути", — прогнозує експерт.

Світова демократія не може піти на поступки Кремлю

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан зазначає:

"Я б епіграфом до цього коментаря привів алегорію держсекретаря США Блінкена – про безневинного російського лиса і агресивний трансатлантичний курник. Йдеться про те, що Захід та США чудово розуміють, з ким мають справу. А після подій у Казахстані, куди було введено фактично російські війська під прикриттям ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку – військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан) – остаточно зрозуміло, чого РФ хоче. А хоче вона повернутись у статус полюса сили. Спостерігаючи за тим, як розгортаються події у світі, Кремль зрозумів, що Росія слабшає, а Захід потихеньку консолідується. І Росія вирішила діяти на випередження, на кшталт радянських часів. Коли комуністичний режим намагався продукувати різні мирні ініціативи, будучи, по суті, агресивним. І роблячи все, щоб збільшити свої можливості та зменшити потужність НАТО".

На думку генерала, проекти угод, оприлюднених РФ, спрямовані на підвищення авторитету влади Путіна в самій Росії.

"Причому для нього головне показати, що "пахан такий крутий", що з ним рахуються. При цьому Путін має одну мету – зберегти не РФ, а себе, свій режим до того моменту, поки не настане природний процес його відходу від влади, – наголошує Василь Богдан. – І спробувати продемонструвати світові, яка Росія ініціативна, креативна, як вона бореться за мир та розрядку світової напруги. Хоч, звісно, насправді це не так. РФ має свої меркантильні, прагматичні цілі. Вона хоче зупинити рух НАТО на Схід, за будь-яку ціну не допустити членства України та Грузії в Альянсі, розміщення стратегічних озброєнь на території України, зупинити навчання з використанням контингенту НАТО на українській землі, у Чорному та Азовському морях. Крім того, Росія хоче, щоб країни НАТО (особливо США) скоротили свій контингент у Європі, забрали ракети відповідного рівня (середньої дальності). Причому це Кремль бажає юридично закріпити під соусом загальної безпеки. Ці хотілки відомі, вони йдуть ще з радянських часів, а з певного періоду озброєні режимом Путіна".

Генерал упевнений, що РФ у серії переговорів, які очікують у Женеві, Брюсселі, Відні спробує схилити Захід на свій бік.

"Між тим, консультації, які проведені в рамках трансатлантичної єдності з союзниками по НАТО, з ЄС, ОБСЄ, зі Швецією, Фінляндією, з Бухарестським дев'ятикутником, засвідчили єдину позицію щодо неприпустимості йти назустріч Путіну в його бажанні обмежити суверенне право інших країн (у тому числі через вступ до того чи іншого союзу). Керівництво НАТО, США, ЄС чітко це дало зрозуміти. Так само як акцентувало на важливості підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України. При цьому, змушуючи Росію припинити ескалацію біля наших кордонів, вирішити конфлікт на Донбасі, повернутися в міжнародне правове поле. У такому контексті, в якому формується публічна позиція Заходу – очікування для РФ на те, що переговори для неї будуть легкими та успішними, не виправдаються, – прогнозує Василь Богдан. – Тому що це суперечить не лише ідеалам, цінностям колективного Заходу, а й, власне, Статуту НАТО. Світова демократія не може піти на поступки Кремлю. Інакше це означатиме крах її досягнень — і відкриття воріт росіянам для подальшої експансії та того, чого хоче Путін – поділу сфер впливу. За принципом: це наша пісочниця, це ваша; ми не ліземо до вашої, ви – до нашої".

А ці "пісочниці", нагадує генерал, Росія створює силовим шляхом, зневажаючи міжнародне право. Це було продемонстровано у Молдові, Грузії, Україні, Ічкерії.

"А тепер ми бачимо ще й яскравий приклад цього у Казахстані, коли провокація російських спецслужб призвела до масових жертв, – продовжує Василь Богдан. – В результаті протести були придушені кривавим способом – за допомогою тих самих російських військових та диверсантів. Отже, результат майбутніх переговорів у стратегічному відношенні буде таким – домовилися домовлятися далі. Думаю, процес буде тривалим. Якісь домовленості можуть бути досягнуті. Наприклад, повернення РФ та країн Заходу в договір про ракети середньої та малої дальності. Не виключені й певні домовленості у контексті корекції навчань – і російських, і країн НАТО, зокрема, біля кордонів з Україною та в Україні. Але принципових поступок "хотілкам" Путіна з боку Заходу, гадаю, не буде. Більше того – Україна та Грузія вже отримали запевнення від генсека НАТО Столтенберга, що у осяжному майбутньому, як було обіцяно на Бухарестському саміті-2008, вони можуть стати членами Альянсу. Ці меседжі Захід посилає РФ ще на початку переговорного процесу".

Українське питання у цих переговорах значною мірою залежатиме від чіткої та принципової позиції нашого вищого військово-політичного керівництва у відстоюванні національних інтересів, вважає генерал.

"Якщо це продовжуватиметься – є шанс на успіх. Але якщо українське керівництво піде на сумнівні компроміси в рамках тих самих Мінських угод та Нормандського формату, коли на першому місці будуть поставлені політичні, а не безпекові питання, ми програємо. Тому українська громадянська спільнота має через свої можливості – щільно, ефективно та предметно контролювати ситуацію. І негайно реагувати, якщо будуть підозри щодо спроб українського керівництва зрадити інтереси держави", – резюмує Василь Богдан.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Росії знову нагадали про ультиматум, заявивши, що зустрічей з США може більше не бути.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини