Головна Новини Політика зовнішня політика Пакет соцгарантій для поляків в Україні: які є нюанси і що це дасть
commentss НОВИНИ Всі новини

Пакет соцгарантій для поляків в Україні: які є нюанси і що це дасть

Експерти пояснили, що означає новий законопроект щодо розширення прав та гарантій для поляків

12 липня 2022, 14:05
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський подав у ВР проект закону "Про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України". Як оцінюєте це рішення?

Пакет соцгарантій для поляків в Україні: які є нюанси і що це дасть

Фото ілюстративне / Pixabay

Це втілення в життя принципу дзеркальності у міжнародних відносинах

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово та Справа" Валентин Гладких вважає, що така законодавча ініціатива президента України Володимира Зеленського фактично є виконанням його обіцянки щодо запровадження особливого статусу поляків в Україні. Його Зеленський дав під час візиту до нашої держави президента Республіки Польща Анджея Дуди.

"Це також може розглядатися як втілення в життя принципу дзеркальності у міжнародних відносинах – коли Україна встановлює для громадян Польщі правовий режим, наближений до встановленого у Польщі щодо громадян України, – пояснює Валентин Гладких. – Як я і передбачав, особливий статус стосуватиметься переважно термінів перебування на території держави та умов працевлаштування".

На думку політолога, зрозуміло, що в умовах війни навряд чи це зможе суттєво позначитися на соціально-економічній ситуації. Але в перспективі такий крок, безумовно, спричинить дедалі більшу і глибоку кооперацію між нашими державами, резюмує Валентин Гладких.

Україні необхідно лібералізувати наше законодавство стосовно іноземців

Економічний експерт Данило Монін вважає, що в умовах, коли мільйони українських громадян не мають роботи, давати преференції громадянам Польщі в Україні виглядає як глузування стосовно громадян України.

"Крім того, в умовах величезного дефіциту бюджету давати ще й закордонним громадянам соціальні виплати, як на мене, дуже невчасно. Так, Україні необхідно лібералізувати наше законодавство стосовно іноземців. Це важливе завдання. Але краще це робити на загальному рівні для мешканців багатьох країн, а не лише Польщі", – зазначає експерт.

Тим більше, акцентує він, що поляки самі надають перевагу більш забезпеченим країнам Європи.

"Чим зараз може залучити поляків Україна – мені важко сказати", – зізнався Данило Монін.

Це є порушенням принципу рівності прав

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко міркує так:

“Не можу зрозуміти логіку пропозиції. Навіщо? Що нам це дає? Я собі не можу уявити поляка, який зараз вирішить шукати роботу в Україні. Та й взагалі виходить дивна ситуація, коли Україна на рівні закону запроваджує явно дискримінаційні норми щодо всіх іноземців, окрім поляків. Для громадян Польщі вводиться цілий перелік можливостей для позитивної дискримінації, тобто... надання привілеїв. Це є порушенням принципу рівності прав, який є одним із основоположних для Конституції України та наших міжнародних зобов'язань".

Юрій Гаврилечко нагадує, що аналогічні норми у Польщі запроваджено виключно для наших біженців у зв'язку з війною.

"Тобто вони а) мають обмеження в обсязі застосування, б) мають тимчасові обмеження в застосуванні, в) є реакцією на форс-мажор", – зазначає експерт.

Як писав портал, одне з польських міст отримало відзнаку від президента України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини