Головна Новини Політика зовнішня політика Орбан потрапив у новий дипломатичний скандал: що сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

Орбан потрапив у новий дипломатичний скандал: що сталося

Жозепу Боррелю - главі європейської дипломатії - знову довелося пояснювати дії Орбана міжнародній спільноті

7 липня 2024, 19:50
Поділіться публікацією:

 Угорський прем’єр Віктор Орбан опинився в черговому міжнародному скандалі через участь у неформальному саміті, що намагався легітимізувати сепаратистську організацію "Північний Кіпр". Главі європейської дипломатії Жозепу Боррелю довелося виступити із заявою-спростуванням.

Орбан потрапив у новий дипломатичний скандал: що сталося

Віктор Орбан (фото з відкритих джерел)

Сепаратисти на півночі Кіпру, за військової підтримки Туреччини, намагаються проголосити свою "державу". У ЄС та ООН такі дії Стамбула вважають "окупаційними". Метою саміту було підкріпити позиції Туреччини та посилити вплив турків-кіпріотів, залежних від неї.

Боррель наголосив, що Орбана як голову Ради ЄС не уповноважували представляти Євросоюз на цьому заході, і що він діяв виключно як представник Угорщини.

"Угорщина не отримала жодного мандату від Ради ЄС на розвиток відносин з Організацією тюркських держав", — ідеться у повідомленні.

Брюссель відкидає спроби Організації тюркських держав легітимізувати утворення у ролі спостерігача.

"ЄС неодноразово давав зрозуміти, у тому числі на найвищому політичному рівні, що ЄС визнає лише Республіку Кіпр суб’єктом міжнародного права відповідно до відповідних резолюцій Ради Безпеки ООН", — підкреслив Боррель.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, який хитрий план з’явився у ОрбанаНа тижні, що минає однією з тем, яка опинилася в центрі уваги був візити прем’єра Угорщини Віктора Орбана спочатку до Києва, а потім до Москви. Він вже визвав шквал негативної реакції, як з боку лідерів ЄС, так і США. Проте знайшлися й ті, хто підтримав його, зокрема прем’єр Словаччини Роберт Фіцо.

Екс-дипломат, політичний експерт, колишній заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1, керуючий партнер консалтингової компанії "Crowe Michailenko" Вадим Трюхан зазначив, що було би дивно, якби Орбан, як премʼєр головуючої в ЄС держави не здійснив візит до Києва. 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини