Головна Новини Політика зовнішня політика Обмін полоненими треба відновити, - омбудсмен про вбивства українців бойовиками
commentss НОВИНИ Всі новини

Обмін полоненими треба відновити, - омбудсмен про вбивства українців бойовиками

Наразі на непідконтрольних територіях залишаються 450 засуджених

9 серпня 2021, 19:05
Поділіться публікацією:

Трьох засуджених українців, що відбували покарання у Кіровській виправній колонії №33, було вбито 6 серпня. За словами радниці глави української делегації в Тристоронній контактній групі Гайде Різаєвої, причини вбивства засуджених не встановлено.

Обмін полоненими треба відновити, - омбудсмен про вбивства українців бойовиками

На окупованій території було вбито в'язнів, фото з відкритих джерел

Імена двох із них відомі: це запоріжанин Євген Сотников, що відбував покарання за вбивство, та Олександр Давидов. Різаєва наголосила, що інформація про третю жертву приховується. Лише відомо, що чоловік помер від травм у реанімації.

У свою чергу омбудсмен Людмила Денісова прокоментувала вбивства та наголосила, що наразі на непідконтрольній території залишається 450 в'язнів.

Денісова додала, що раніше один із загиблих в'язнів звертався до неї. Більшість ув'язнених бажають відбувати покарання у тюрмах, які не контролюють бойовики самопроголошених республік.

"На жаль, процес переведення осіб з непідконтрольних Уряду України територій заблоковано окупаційною владою. Передача засуджених з тимчасово окупованої території Донецької області не здійснюється з початку 2019 року, що зробило їх заручниками ситуації", — написала омбудсмен у Telegram.

Наразі у в'язницях на непідконтрольній території всіляко порушуються права на життя та безпеку  засуджених українців.

Тому омбудсмен у зв'язку з фактами вбивств звернулася до Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, аби звідти направили субделегацію Червого Хреста до Кіровської виправної колонії №33. Делегація має перевірити у якому стані утримують інших українців та чому було вбито трьох осіб.

Людмила Денісова зауважила, що потрібно відновити процес переміщення засуджених до в'язниць на території, які контролює українська влада. З боку робочої підгрупи із гуманітарних питань у Тристоронній контактній групі від ОБСЄ мають бути проведені термінові заходи щодо мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, переконана омбудсмен.

Як писав портал "Коментарі", представники Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні висловили готовність надати програмне забезпечення для Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини