Головна Новини Політика зовнішня політика Обмеження ціни на російську нафту від G7: що буде далі та чи варто серйозно сприймати погрози Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Обмеження ціни на російську нафту від G7: що буде далі та чи варто серйозно сприймати погрози Кремля

Максим Білявський називає рішення про встановлення обмежень на російські нафту та нафтопродукти фактично оголошенням про новий, більш дієвий пакет санкцій

3 вересня 2022, 12:30
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 2 вересня президент України Володимир Зеленський привітав рішення країн G7 (до "Великої сімки" входять Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція, Японія) обмежити ціни на російську нафту. На його думку, таке ж рішення має бути прийняте і щодо російського газу, оскільки РФ "намагається шантажувати штучно роздутою ціновою кризою на енергетичному ринку".

Обмеження ціни на російську нафту від G7: що буде далі та чи варто серйозно сприймати погрози Кремля

Обмеження ціни на російську нафту від G7 (фото з відкритих джерел)

Тим часом у Кремлі попередили, що РФ перестане продавати нафту країнам, які вирішать встановити обмеження на ціну російських енергоресурсів. Про що говорять дані рішення та заяви? Як ситуація може розвиватись далі? З такими питаннями "Коментарі" звернулися до експертів.

Ідея обмеження максимальної ціни на російську нафту – давня

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський пояснює:

"Ідея обмеження максимальної ціни на російську нафту – давня. Вона належить міністру фінансів США Джанет Йеллен і була висловлена ​​ще коли європейські країни тільки розглядали питання введення ембарго на нафту. Дана пропозиція має дві мети. Перша — здійснити фінансовий тиск на РФ. Друга – не допустити різкого підвищення цін на нафту (як було б у разі повного ембарго), що може спричинити прискорення інфляції та негативні процеси на нафтовому ринку та ринку нафтопродуктів".

Тоді, нагадує експерт, переміг погляд Європейської Комісії. І було ухвалено рішення про ембарго на російську нафту, що імпортується морським шляхом, з 5 грудня 2022 року. Плюс – ціла низка заборон на страхування нафтових танкерів та на фінансові послуги із забезпечення логістики.

При цьому Великобританія, яка не входить до ЄС, ухвалила рішення, що водить санкції лише проти танкерів, які провозять нафту туди, з 31 грудня 2022-го.

"Паралельно розглядалася і пропозиція пані Йеллен про запровадження цінової стелі на російську нафту. І 2 вересня країни "Великої сімки" погодили це рішення. Точної цифри ціни за барель поки немає, тут треба враховувати логістику, що ускладнилася, збільшення витрат на страхування і так далі. На думку представників G7, цифра має бути такою, щоб якийсь прибуток у РФ залишався. Возити нафту собі на збиток РФ, звичайно, не стала б", – зазначає Леонід Уніговський.

Найважливіше, на його думку, що країни "Великої сімки" ухвалили рішення про заборону морських перевезень російської нафти, якщо вона продаватиметься вище за встановлений ними ціновий максимум. Якщо це поширять на всі країни (та сама Греція перевозить зараз 51% російської нафти, велика частка також у Кіпру та Мальти), то матимемо суттєвий ефект, упевнений експерт.

"Росія вже заявила, що не постачатиме нафту тим країнам, які приєднаються до цього рішення G7. Нині два основних покупці російської нафти – Індія та Китай. І дуже важливо, як вони поведуть себе в даному розкладі, – вважає Леонід Уніговський. – Якщо РФ відмовиться постачати нафту, це призведе до великого зростання цін на неї. Тому що Саудівська Аравія та інші нафтовидобувні країни вже попередили, що не можуть значно збільшити обсяги видобутку нафти".

Щодо газу – та сама ситуація, зазначає експерт. Німеччина, яка входить до G7, погодилася з обмеженнями на максимальну ціну на російську нафту. І голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйн висловила пропозицію зробити аналогічні кроки щодо газу.

"Реакція РФ була ідентичною ситуацією з нафтою – мовляв, тоді ми просто перестанемо транспортувати газ. Думаю, і так до цього все йде. По суті, окрім "Турецького потоку"  залишився лише маршрут через українську газотранспортну систему. "Північні потоки", схоже, вже все. Тож свою загрозу щодо газу росіяни виконати зможуть, – прогнозує Леонід Уніговський. – Щодо нафти – тут залежатиме від того, скільки країн приєднаються до обмежень".

Правильний крок на шляху повного демонтажу режиму Путіна

Експерт з питань енергетики Центру Разумкова, екс-директор з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський називає рішення про встановлення обмежень на російські нафту та нафтопродукти фактично оголошенням про новий, більш дієвий пакет санкцій проти держави-агресора.

"Крім того, – продовжує він, – це фактична заява про створення так званого об'єднання покупців нафти у світі. Тому що G7 – це понад 32% від глобального споживання нафти. Також це рішення свідчить про завершальний етап у закріпленні енергетичної солідарності цивілізованого світу".

Цей крок, наголосив Максим Білявський, дався дуже важко. Було включено російську пропаганду, працювали агенти впливу.

"Але все-таки цей правильний крок на шляху повного демонтажу режиму Путіна було зроблено. Після встановлення граничної ціни на російську нафту — надходження до бюджету країни-агресора зменшаться у рази, – пояснює експерт. – Якщо сьогодні російська нафта продається з дисконтом по 20-40 доларів за барель, то після набрання чинності новими обмеженнями (взимку) вона коштуватиме 20-25 доларів за барель. Це навіть нижче за собівартість видобутку цієї нафти. Тож у 2023-му, швидше за все, у другій його половині, слід очікувати суттєвих проблем із наповненням бюджету країни-агресора. Відповідно – звільнення ходу її військової машини. Безперечно, таке рішення G7 слід вітати. Для мене воно навіть стало несподіванкою. Приємною. Думаю, що напередодні зустрічі лідерів G20, яка пройде у листопаді в Індонезії, відбудуться ще якісь нововведення щодо санкцій проти РФ".

За словами Максима Білявського, є багато спекуляцій та маніпуляцій щодо того, якою буде ціна на нафту після запровадження зазначених обмежень.

"Я не вважаю, що вона підвищиться. Російська нафта Urals – це еталонна марка. Вона не торгується світових біржах. Це звичайний сорт, один із 23. А з огляду на те, що ціновий сигнал на формування відпускної ціни сорту йде від еталонної марки, будь-які обмеження в ціні певного сорту ніяк не вплинуть на зростання цін на еталон нафти, – запевняє експерт. – Подібне обмеження ціни не є обмеженням обсягу пропозиції на глобальному ринку. Тому очікується навіть певного просідання нафтових котирувань. Адже продавці інших сортів будуть змушені конкурувати за покупців. Які, природно, йдуть за дешевшим сортом нафти. Тему обов'язкового зростання нафтових цін після нових обмежень проти РФ качають, зазвичай, або пропагандисти країни-агресора, або її агенти впливу. Це є елемент інформаційного тиску".

Єдине, що непокоїть, зізнався Максим Білявський, це те, що після запровадження цінових обмежень на російську нафту може розпочатися нова хвиля терактів з боку РФ. Щоб не допустити нових обсягів нафти на глобальний ринок. Імовірні провокації і на морських шляхах сполучення (наприклад, блокування навігації Суєцьким каналом, Босфором і Дарданеллам).

"Звір заганяється у куток усім цивілізованим світом. Він дуже небезпечний. Але його треба гнати до кінця", – констатує експерт.

Росія не відмовиться від продажів

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетьман нагадує, що схвалену країнами G7 ідею обмеження цін на російську нафту ще у квітні 2022 року пропонували українські економісти, фахівці з питань енергетичного сектору.

"А у травні вона стала частиною Плану санкцій Міжнародної групи Єрмака-Макфола, – зазначає експерт. – І ось була офіційно схвалена міністрами фінансів G7".

За словами Олега Гетьмана, гранична ціна на російську нафту необхідна для того, щоб мінімізувати доходи РФ та її здатність фінансувати агресивну війну, одночасно обмежуючи вплив війни на світові ціни на енергоносії (особливо для країн з низьким та середнім рівнем доходу), зменшуючи інфляцію у країнах світу.

"Ймовірно, на першому етапі таку граничну ціну буде встановлено близько 50 дол./барель у грудні, з подальшим зниженням, – прогнозує експерт. – Це трохи вище за собівартість видобутку та транспортування нафти РФ, тому Росія не відмовиться від продажів. Крім того, Китай (який очікувано не приєднався до нових санкцій) не може купити всі обсяги нафти Росії. Йому просто нікуди стільки подіти".

Олег Гетьман припускає, що обмеження, які запрацюють уже взимку, знизять ціни як на російську, так і на нафту інших марок.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що "Нафтогаз" хоче забезпечити Європу газом на наступні опалювальні сезони.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

sexxxx

3 вересня 2022, 12:12

Зачем тратить время и деньги на ту которая ломается если есть доступные девки которые хотят только секса (без шлюx и сoдеpжанoк). Здесь все бесплатно и анонимно, убедись сам ----- https://dyx.dk/slyv

Ігор

3 вересня 2022, 11:48

Ти диви! Головний Барига, дає вказівки, контролює виконання та відає, у випадку успіху. Кілька країн живуть розумом Карлика.


Новини