Головна Новини Політика зовнішня політика Нова резолюція щодо України: Що ООН готується прийняти цього разу
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова резолюція щодо України: Що ООН готується прийняти цього разу

До 24 лютого річниці початку повномасштабної війни Росії проти України - Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй (ООН) планує проголосувати за нову резолюцію щодо України

13 лютого 2023, 21:27
Поділіться публікацією:

У проєкті резолюції ООН, який цитує Associated Press, наголошують на необхідності збереження суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України. Резолюція має назву “Принципи, які лежать в основі всеосяжного, справедливого і міцного миру в Україні”, пишуть "Коментарі".

Нова резолюція щодо України: Що ООН готується прийняти цього разу

Нова резолюція Генасамблеї ООН щодо України

Представники 193 країн, що входять до складу ООН, уже рік на асамблеях організації обговорюють Україну і війна. Здебільшого мова йде про наслідки рашистського вторгнення. Близько 40% українців потребують гуманітарної допомоги, а це понад 17,5 млн осіб. Понад 7 тис. мирних жителів загинули. І це тільки підтверджені ООН цифри. Майже 8 млн українців змушені були шукати притулку в інших країнах, понад 5 млн стали вимушеними переселенцями всередині країни.

“Напередодні цієї жахливої віхи в один рік, яка настає після попередніх восьми років конфлікту, нам належить багато чого зробити. Нам належить багато чого зробити разом, і ми можемо домогтися більшого. Закликаю всіх нас залишатися солідарними з народом України”, — заявив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань і надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс.

Генасамблея від лютого 2022 року стала найважливішим органом ООН, який підтримує Україну. Оскільки робота Ради безпеки, яка має вживати заходів зі збереження міжнародного миру та безпеки, паралізована через постійне застосування Росією права вето. Позиція постійних представників більшості країн однозначна — зупинити війну може лише той, хто її розпочав.

“Це в руках однієї людини — тільки президента Путіна. Путін розпочав цю війну, і він може закінчити її сьогодні, вивівши свої війська з України і дійсно дозволивши настати миру. Для України це питання виживання”, — заявила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Проєкт нової резолюції щодо України Генасамблея ООН має проголосувати напередодні річниці початку повномасштабної війни Росії проти України. Запропонована резолюція повторює попередню вимогу ГА до РФ негайно і повністю вивести всі війська за межі міжнародно визнаних кордонів України. У ній підкреслюється, що жодна територія, отримана силовим шляхом, не вважатиметься законною.

“У міру того, як наближається рік, коли Росія почала свою безглузду раптову війну і занурила центр Європейського континенту в насильство, кровопролиття і спустошення, потреби і страждання людей на землі повинні бути в центрі нашої уваги. З цією метою Україна разом із понад 30 державами-членами ініціює 22 лютого захід високого рівня, присвячений грубим порушенням прав людини у зв’язку з агресією проти України”, — повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Запропонована резолюція менш деталізована, ніж мирний план із 10 пунктів, який президент України Володимир Зеленський оголосив на листопадовому саміті G-20 (“Великої двадцятки”).

“Російське вторгнення до України завдає невимовних страждань українському народу, а також має серйозні глобальні наслідки. Я боюся, що світ не скочується в більш масштабну війну, але робить це з широко відкритими очима. Нам потрібен мир — відповідно до Статуту ООН і міжнародного права”, — висловився генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Екстрена сесія ГА щодо України розпочнеться у другій половині дня 22 лютого. Голосування за проєкт резолюції очікується ввечері 23 лютого. Президент України Володимир Зеленський планує особисто відвідати Генасамблею ООН і виступити на ній, якщо це дозволить ситуація в Україні.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить попередження генсека ООН – чи справді світ на порозі Третьої світової війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини