Головна Новини Політика зовнішня політика Нова порція санкцій РНБО проти Росії: що дає рішення Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова порція санкцій РНБО проти Росії: що дає рішення Зеленського

Експерти оцінили нові санкції України для громадян РФ, Франції і російських компаній

24 березня 2021, 16:33
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) щодо персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних санкцій проти громадян Росії, російських компаній і низки пропагандистських сайтів.

Нова порція санкцій РНБО проти Росії: що дає рішення Зеленського

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Також під санкції потрапили троє громадян Франції — депутати Європарламенту Віржіні Жорон, Лакапель Жан-Лін, Олів'є Філіп, представники крайньоправої політгрупи "Ідентичність і демократія". Вони у 2020 році відвідували окупований росіянами Крим через території РФ, що суперечить українському законодавству. "Коментарі" запитали в експертів, наскільки серйозні такі санкції.

"Символічне значення"

Генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що санкції, які запровадив своїм указом від 23 березня Зеленський (під заборону потрапила 81 юридична особа з Росії, включаючи страхові та будівельні компанії, 26 фізосіб, серед них — генерали МВС, керівники ФСБ і чиновники Радфеда РФ, а також троє громадян Франції), в тому числі щодо осіб, які відвідували Крим, мають символічне значення.

"Логічно, щоб ті, хто порушує українське законодавство, були притягнуті до відповідальності. Хоча б шляхом потрапляння в такі санкційні списки. Це нормальна процедура, яка повинна відбуватися час від часу, щоб нагадувати, що Крим — це Україна. Зрозуміло, що ці люди й так нев'їзні в Україну (й громадяни РФ, які мають відношення до анексії Криму та агресії на Донбасі, й громадяни Франції, які порушили наші закони). Я впевнений, що ніхто з тих, хто є у списку санкцій, не має майна на материковій частині України. Можливо, воно є на півострові. Але дістатися туди ми зараз не можемо. Тому такі дії української влади є потрібними, але — чисто символічними", — пояснює експерт.

На його думку, введення таких санкцій дозволяє актуалізувати в інформаційному просторі тему українсько-російської війни. І це теж — причина, щоб їх вводити.

"Зрозуміло, що санкції не завдадуть ніякої шкоди тим, хто фігурує в цьому списку. Хіба що певну репутаційну шкоду отримають громадяни Франції, які відвідували Крим незаконним способом. Втім, цих осіб у самій Франції вважають маргіналами, тому навряд чи санкції якось відіб'ються на їхніх рейтингах", — вважає Микола Мельник.

"Захист національних інтересів української держави"

Політолог Валентин Гладких позитивно оцінює чергові санкції від України проти громадян РФ і французів-порушників нашого законодавства.

"Це рішення спрямоване на захист національних інтересів української держави. Зеленський демонструє, що в його розпорядженні є інструменти, які можна використовувати при наявності політичної волі. З часів президентства Порошенка правове поле не змінилося. Закон про санкції було прийнято за минулої влади. Але чомусь вона тоді не використовувала його в таких обсягах, як тепер Зеленський, — проти тих, хто підриває наш суверенітет", — підкреслює Валентин Гладких.

Він зазначає, що санкції вводяться проти тих, хто знаходиться поза досяжністю для українського правосуддя.

"Чим можемо досадити — тим і докучають. Комусь це може не подобатися, але так влаштований цей світ. Смішно чути зараз від так званих "порохоботів", що Україна повинна протидіяти російській агресії, вимагаючи від заходу нових санкцій. А чому ви самі не вводили санкцій проти військово-політичного керівництва РФ, коли були при владі? Якщо ми вимагаємо відповідного реагування зі сторони ЄС і США, то насамперед самі повинні демонструвати готовність і здатність вводити санкції. Саме тому вони мають велике політичне та символічне значення. Це — демонстрація позиції, а не просто заклики до когось зробити щось, — зазначає Валентин Гладких. — Сподіваюся, прийде час, і все закінчиться не тільки санкціями, а й Міжнародним трибуналом над представниками країни-агресора, які порушили територіальну цілісність України. Але щоб це сталося, Україна і цивілізований світ повинні виграти війну, яку проти них розв'язала Росія".

Раніше експерти розповіли, що криється за істерикою російських пропагандистів і закликом до відкритої війни Росії з Україною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини