Головна Новини Політика зовнішня політика Німеччина готова повернути викрадені в Африці черепи
commentss НОВИНИ Всі новини

Німеччина готова повернути викрадені в Африці черепи

Вони були вкрадені понад сто років тому

23 березня 2023, 18:56
Поділіться публікацією:

Німеччина готова повернути до Африки черепа, викрадені понад сто років тому, у період існування Німецької колоніальної імперії. Йдеться про можливе повернення черепів до Танзанії, Руанди, Кенії та Мозамбіку, які колись входили до складу так званої Німецької Східної Африки. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на DW.

Німеччина готова повернути викрадені в Африці черепи

Африка

Німецька Східна Африка – німецька колонія, що існувала з 1885 по 1918 рік на території сучасних Танзанії, Руанди, Бургунді та північної частини Мозамбіку. Це була найбільша та густонаселена колонія Німецької імперії. Тут, на території 995 тисяч квадратних кілометрів німецькі колоніальні правителі чинили жахливі злочини, у тому числі викрадали з цвинтарів черепа, щоб їх досліджувати, пише "Дойче Велле".

Має бути повернено сотні черепів. За інформацією МЗС ФРН, вони зберігаються в ящиках у підвалах німецьких музеїв. Як альтернативний варіант, обговорювалася можливість поховання черепів у "відповідному місці".

— Ці рештки вивезені наприкінці XIX — початку XX століття з цвинтарів місцевих сільських громад до Європи, і саме до Німеччини, для проведення антропологічних досліджень, — пояснює Герман Парцингер, археолог, фахівець із скіфської культури та голова Фонду Прусської культурної спадщини. – Це злочин, за який у Німеччині – і тоді, і зараз, – передбачено покарання. І цілком очевидно, що це необхідно повернути.

Крім того, 2022 року уряд Німеччини домовився з керівництвом Нігерії про повернення так званої Бенінської бронзи. Також німці вже багато років ведуть переговори з Намібією про переосмислення колоніального минулого та можливі компенсації у зв'язку з цим.

Нагадаємо, що раніше стало відомо, навіщо загиблий рашист зневажав череп загиблого захисника "Азовсталі". Як розповіла його вдова, "дружина якогось його товариша дуже хотіла череп українця".

Тим часом, стало відомо, як Кремль зачищає громадянський простір Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини