Головна Новини Політика зовнішня політика Названа дата: Стало відомо коли і де відбудеться Саміт миру, ініційований Зеленським
commentss НОВИНИ Всі новини

Названа дата: Стало відомо коли і де відбудеться Саміт миру, ініційований Зеленським

Глобальний саміт миру, який Україна запропонувала провести за посередництвом генсека ООН Антоніу Гутерріша, заплановано на 24 лютого у штаб-квартирі організації у Нью-Йорку

12 січня 2023, 17:32
Поділіться публікацією:

Саміт миру запланували провести в Нью-Йорку у річницю повномасштабного вторгнення РФ в Україну: 24 лютого 2023 року, пишуть "Коментарі" з посиланням на агентство Anadolu.

Названа дата: Стало відомо коли і де відбудеться Саміт миру, ініційований Зеленським

Оголосили дату й місце проведення Саміту миру. Фото: Esra Hacioglu Karakaya/AA

Як повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар, Україна готова до миру, і тому Президент Володимир Зеленський на саміті “Великої двадцятки” (G20) окреслив план досягнення миру.

Зеленський тоді представив мирний план з 10 пунктів і заявив, що ця пропозиція охоплює такі питання, як безпека, у тому числі продовольча і енергетична, а також виведення російських військ з української території. Ініціюючи Саміт миру, Президент України назвав ключовою проблемою для будь-яких переговорів є ступінь готовності Росії припинити бойові дії на території України, вивести свої війська за кордон 1991 рік.
Анонсуючи дату і місце запланованого Саміту, Бондар зазначив, що надія на досягнення миру є, але це можливо тільки в тому випадку, якщо російські війська будуть повністю виведені з території України, а світ чинитиме тиск на Москву, вимагаючи припинення військової активності.

Український посол наголосив на значущості забезпечення територіальної цілісності України: “Це війна за визволення та незалежність. Нам потрібно звільнити наші землі, відновити нашу територіальну цілісність та встановити суверенні права на наших суверенних землях. Це головний елемент усієї війни".

Він також подякував міністру закордонних справ Туреччини Мевлюту Чавушоглу, який офіційно заявив, що Туреччина підтримує мирний план, запропонований Україною, і готова брати участь у його реалізації.  А ще, наголосив, що війна з Росією, яка триває, для України означає "війну за виживання, незалежність і суверенітет", та підкреслив, що український народ захищається в рамках міжнародного права.

Як писали "Коментарі", на думку експертів, Саміт миру здатний стати інструментом, за допомогою якого можна спробувати зібрати всі держави, у тому числі нейтральну позицію щодо російсько-української війни. Включно з тими, хто під час голосування в ООН не підтримав резолюції, що засуджують російську агресію, незаконні анексії українських територій, удари по енергетичній інфраструктурі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини