Головна Новини Політика зовнішня політика НАТО вперше назвав політику Китаю "викликом": що означає таке рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

НАТО вперше назвав політику Китаю "викликом": що означає таке рішення

Країни-члени Альянсу визначили Китай викликом для своїх інтересів та цінностей

29 червня 2022, 20:00
Поділіться публікацією:

Представники НАТО схвалили  нову Стратегічну концепцію цього військового блоку, де  вперше визначили  власну політичну риторику   відносно  Китаю. Відтепер ця країна  визначена, як  виклик для інтересів та цінностей  Альянсу.

НАТО вперше назвав політику Китаю "викликом": що означає таке рішення

Але НАТО не розглядає Китай, як противника (фото з відкритих джерел)

Про це зазначено в оприлюдненій   членами  блоку Стратегічній  концепції.

"Заявлені Китайською Народною Республікою (КНР) амбіції та політика примусу кидають виклик нашим інтересам, безпеці та цінностям. КНР використовує широкий спектр політичних, економічних та військових інструментів для збільшення своєї глобальної присутності та проєктування сили" – говориться  в рішенні.

Минула Стратегічна концепція НАТО, ухвалена  у 2010 році, про КНР загалом згадувала. Зараз лідери Альянсу визнають, що "зловмисні гібридні та кібероперації КНР, а також його конфронтаційна риторика і дезінформація", націлена на союзників та Альянс, підриває  безпеку  військового блоку. Ще одна реальна загроза – стратегічне  зближення, яке демонструють  Китай та Росія.  

В Концепції  говориться, що  стратегічне зближення між Китаєм та РФ, що збільшується,  їх спільні спроби підкріплення до підірвання  міжнародного порядку, підривають  спільні цінності та інтереси лідерів Альянсу. Лідери НАТО наголошують що не прагнуть конфронтації з КНР, але працюватимуть над "вирішенням системної проблеми, яку Китай  кидає безпеці союзників". Для цього Альянсу потрібно забезпечувати більш  міцну здатність військового блоку щодо гарантій  оборони та безпеки союзників.

 Зокрема аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова зазначає, що Китай категорично проти залучення НАТО до справ Азіатсько-Тихоокеанського регіону, а також створення там аналога цього Альянсу, про що вже заявив постпред КНР при ООН Чжан Цзюнь. Але НАТО не розглядає Китай,  як противника.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про гучні рішення Альянсу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини