Головна Новини Політика зовнішня політика НАТО хоче бути готовим розгорнути на сході 300 тисяч осіб
commentss НОВИНИ Всі новини

НАТО хоче бути готовим розгорнути на сході 300 тисяч осіб

Але це потребуватиме додаткових зусиль, зокрема і фінансових

19 березня 2023, 15:52
Поділіться публікацією:

Найближчим часом НАТО планує бути готовим перекинути на свій східний фланг 300 тисяч бійців. Перший ешелон складатиметься зі ста тисяч військовослужбовців з Польші, Норвегії та країн Балтії. Але для здійснення цього плану керівництву альянсу треба мати в своєму розпорядженні велику кількість зброї, зокрема боєприпасів. А вже зараз є побоювання, що не всі союзники нададуть їх НАТО. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Politico.

НАТО хоче бути готовим розгорнути на сході 300 тисяч осіб

Чи готове НАТО до рішучих дій - покаже час

У найближчі місяці альянс прискорить зусилля із накопичення обладнання вздовж східного краю альянсу та призначить десятки тисяч військ, які зможуть поспішити на допомогу союзникам у короткий термін — крок, який має на меті зупинити Росію від розширення своєї війни за межі України, пишуть американські журналісти. Однак, щоб це сталося, НАТО має переконати окремі країни надати різні елементи: солдатів, навчання, кращу інфраструктуру — і, що особливо важливо, велику кількість дорогої зброї, обладнання та боєприпасів.

Оскільки країни вже стурбовані своїми власними запасами боєприпасів, а Україна гостро потребує більшої кількості снарядів і зброї від союзників, існує ризик, що не всі союзники по НАТО виконають свої обіцянки зробити внесок у нові плани альянсу.

Це виклик, з яким НАТО стикався в минулому, і той, який, як побоюються експерти, може стати постійною проблемою для західного альянсу, оскільки війна Росії затягується на другий рік.

"Ми, як правило, намагалися накопичувати дешеві боєприпаси… це просто вкрай недостатньо", — сказала Стейсі Петтіджон, директор оборонної програми Центру нової американської безпеки.  — "Я вважаю, що проблеми, які мають наші союзники в НАТО, ще гостріші, тому що багато хто з них часто покладаються на США як на свого роду опору".

Своєрідним випробуванням для НАТО стане цього літа зустріч лідерів 30 країн-членів альянсу, пишуть американські журналісти.

Деякі союзники вже визнали, що задоволення потреб НАТО вимагатиме набагато більше інвестицій.

"Потрібна більша швидкість, чи то з точки зору матеріальних засобів, персоналу чи інфраструктури", — сказав газеті Bild am Sonntag німецький полковник Андре Вюстнер, голова незалежної Асоціації збройних сил.

Відзначимо, що експерти розповіли, що може означати візит Путіна до Криму та Маріуполя, а також чи може змінитися позиція Угорщини та Туреччини щодо членства в НАТО Фінляндії та Швеції.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини