Головна Новини Політика зовнішня політика Напруження ситуації на Донбасі: що замислив Путін і як реагує Зеленський
commentss НОВИНИ Всі новини

Напруження ситуації на Донбасі: що замислив Путін і як реагує Зеленський

Експерти оцінили висловлювання президента Володимира Зеленського про НАТО - шлях порятунку Донбасу, а також спрогнозували подальші дії Росії

6 квітня 2021, 19:20 comments2347
Поділіться публікацією:

Росія продовжує сипати погрозами на адресу України і нагнітати ситуацію на Донбасі і низкою фейків, і посиленням смертоносних обстрілів. У свою чергу, президент України став більш жорстким у висловлюваннях. Зокрема, заявив, що єдиний шляхом, який приведе до завершення війни на Сході країни, є вступ України в НАТО. Що і чому зараз чинить Росія і чи дійсно змінився Зеленський? Портал "Коментарі" обговорив це з експертами.

Напруження ситуації на Донбасі: що замислив Путін і як реагує Зеленський

Що замислив Путін. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

"У Зеленського немає іншого виходу, крім як ставати "президентом війни""

Експерт Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперт, заступник міністра інформполітики (2017-2019 рр) Дмитро Золотухін розмірковує наступним чином: "Володимир Зеленський став главою держави, "продавши" виборцям образ "президента миру". Але, реальність змушує його ставати "президентом війни". Немає сенсу сперечатися про те, добре це чи погано. Розумів або не розумів Зеленський, що, маючи екзистенціальну загрозу у вигляді Росії, у країни немає іншого шляху, окрім як битися за свою незалежність? Це вже не має значення, бо нас з вами чекає неминучість..."

За словами експерта, кількість повідомлень та кейсів (які об'єднують кілька наративів, що просуваються одночасно) в інформаційному просторі наростає з експоненційною швидкістю.

"Якщо в звичайному режимі роботи російських спецслужб потрібно було працювати над 3-4-ма інформаційними спецопераціями в тиждень, то зараз ситуація, практично, повторює період оголошеного воєнного стану 2018-го року, або навіть весни-літа 2014-го. Іншими словами, кожен день з'являється 2-3 меседжі, які розганяються в медіа з дикою швидкістю, витісняючи з медіа-порядку все інше. Добре видно той факт, що російські спецслужби починають активізувати своїх відкритих і "сплячих агентів", які майстерно створюють вигідний Кремлю медіа-контекст, — підкреслює Дмитро Золотухін. — Народний депутат Андрій Деркач заявив генеральному прокурору України Ірині Венедиктовій, що його і його подільника, екс-прокурора Генеральної прокуратури України, Костянтина Кулика, готуються вбити. За словами Деркача, вбивство двох "локомотивів" втручання у вибори президента США, нібито, готують колишні розвідники британської MI6, а фінансує це британська компанія "KROLL Associates UK LTD", яка виявила мільярдні розкрадання колишніх господарів "Приватбанку". Поза всяким сумнівом ця маячня, на думку російських спецслужб, може служити відповіддю на недавнє тепле спілкування між міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою і його британським колегою Домініком Рабом".

Слідом за цією розмовою, нагадує експерт, відбулося і спілкування прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона і президента України Володимира Зеленського.

"Шеф британської розвідки Річард Мур, безумовно, пильно стежить за ситуацією на українсько-російському кордоні і, навіть, ретвітнул твіт Домініка РаабА про прихильність Лондона щодо територіальної цілісності України, — зазначає Дмитро Золотухін. — Ще однією причиною для російських провокацій стало спілкування Володимира Зеленського з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом, в якому Зеленський підкреслив амбіції України отримати План дій щодо членства в НАТО".

Цей політичний крок викликав черговий вибух в Кремлі. Прес-секретар Путіна — Пєсков, тут же заявив: "Глибоко сумніваємося в тому, що це допоможе якось Україні впоратися зі своєю внутрішньою проблемою. З нашої точки зору, це ще більше погіршить ситуацію".

Експерт продовжує: "Слідом за Пєсковим свою звичайну пісню про швидкий розвал України затягнули і телеграм-канали, підконтрольні російському ГРУ. Деякі, особливо обдаровані фантазією персонажі, стали просувати заяви про те, що Зеленський, нібито, міг просити Еміра Катару оплатити послуги якоїсь іноземної приватної військової компанії (ПВК), щоб вибити росіян з Донбасу".

На думку Дмитра Золотухіна, у Зеленського немає іншого виходу, крім як ставати "президентом війни".

"Це обіцяє багато політичних переваг, бо консолідація українців навколо лідера в умовах зовнішніх загроз — неминуча. До того ж, таким чином, Зеленський повністю перейде в "патріотичний табір", не даючи можливості опонентам грати на правому фланзі. Не виключено, що цей процес затягнеться і до наступних виборів, — прогнозує експерт. — Однак, у "президента війни" є дуже важливе завдання, від виконання якої буде залежати його подальше політичний успіх. Йому дуже важливо не програти..."

"Вся зовнішня політика Росії грунтується на створенні конфліктів"

Політичний експерт Сергій Таран вважає, що справжній президент миру, як і будь-який інший політик світу — це той, хто зміцнює армію своєї країни і веде державу в НАТО.

"Якби в Україні так і було, у нас був би мир, як у всіх країн, які вступили в НАТО, в ЄС. А ті, хто не встиг зайнятися безпекою своєї країни, не вступив в Альянс, має тепер "гарячі точки" на своїй території. І чим більше ми говоримо про компроміси з Росією, про те, що потрібно домовлятися, тим більше отримаємо провокацій з її боку", — попереджає Сергій Таран.

Він упевнений, що є три головні компоненти, які нам слід застосовувати в рамках протидії російській агресії: зміцнювати українську армію, посилювати за допомогою міжнародних партнерів санкції проти РФ, а також (довгограюча стратегія) рухатися в бік НАТО.

"У Зеленського це, схоже, починають трохи розуміти. Після того, як півтора року шукали світ в очі Путіна і намагалися "домовитися посередині". В результаті отримали продовження війни, нові жертви. Важливо зрозуміти — вся зовнішня політика Росії грунтується на створенні конфліктів. "Кошмарити сусідів" — єдине, що вона вміє. І розуміє тільки силу. Пора зрозуміти це і нам", — підкреслює Сергій Таран.

Раніше повідомлялося, що Україна не хоче проводити засідання ТКГ щодо Донбасу в Білорусі. Експерти розповіли, чому Мінськ "помер" як місце переговорів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини