Головна Новини Політика зовнішня політика На шляху до вступу в ЄС: Про що говорить резолюція Європарламенту
commentss НОВИНИ Всі новини

На шляху до вступу в ЄС: Про що говорить резолюція Європарламенту

Європарламент 2 лютого ухвалив резолюцію, в якій закликає ЄС працювати над початком переговорів про членство України у блоці

2 лютого 2023, 19:20
Поділіться публікацією:

У сьогоднішній резолюції Європарламент детально виклав свої очікування від майбутнього саміту між політичними лідерами України та ЄС, що відбудеться 3 лютого в Києві. Про це інформує "Європейська правда", пишуть "Коментарі".

На шляху до вступу в ЄС: Про що говорить резолюція Європарламенту

Резолюція Европарламенту

Текст був прийнятий 489 голосами "за", 36 "проти" при 49 "утрималися". В документі є вимога до ЄС "працювати над початком переговорів про вступ і підтримати дорожню карту, що окреслює наступні кроки, які дозволять Україні приєднатися до єдиного ринку ЄС". Підтверджуючи свою прихильність майбутньому членству України в ЄС після офіційного подання заявки 28 лютого 2022 року, в Європарламенті нагадують, що вступ є процесом, що передбачає дотримання відповідних процедур та виконання конкретних реформ і критеріїв вступу.

Євродепутати звертають увагу української влади на швидкому втіленні визначених реформ, аби повною мірою відповідати критеріям членства в ЄС. Не обійшлося й згадки про бойові дії на території нашої країни. Європарламент закликає країни-члени ЄС збільшити і прискорити військову допомогу Києву, зокрема, надання зброї, а також необхідної політичної, економічної, інфраструктурної, фінансової та гуманітарної підтримки.

Окремо говориться й про те, що на майбутньому саміті Україна-ЄС треба визначити пріоритети комплексного пакета відновлення для України. Цей документ має бути зосереджений на допомозі, реконструкції та відновленні в коротко-, середньо- та довгостроковій перспективі.

У цьому контексті й закликають країни до використання заморожених активів російського Центрбанку, а також активів російських олігархів для фінансування післявоєнної відбудови України.

Йдеться в резолюції і про якнайшвидше ухвалення десятого пакета санкцій проти Москви, а також постійно і проактивно пропонувати нові сектори та осіб для застосування санкцій.

Як писали "Коментарі", до Києва, де в п'ятницю, 3 лютого, стартує саміт Україна-ЄС, вже прибули голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйн та голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Європейські лідери дадуть рекомендації просування України до ЄС, з акцентом на виконанні поставлених раніше умов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — стати членом ЄС через 2 роки: чи це вдасться Україні – від чого залежить така перспектива.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини