Головна Новини Політика зовнішня політика На сайті Ради опублікували законопроект про місцевий референдум: деталі документа
commentss НОВИНИ Всі новини

На сайті Ради опублікували законопроект про місцевий референдум: деталі документа

Документ опублікували для громадського обговорення

22 березня 2021, 18:17
Поділіться публікацією:

На сайті Верховної Ради опублікували законопроект про місцевий референдум. Про це свідчать дані на сайті українського парламенту.

На сайті Ради опублікували законопроект про місцевий референдум: деталі документа

Верховна Рада України - фото з відкритих джерел

Згідно з проектом, місцевий референдум є способом самостійного рішення територіальною громадою питань місцевого значення, який полягає в прийнятті виборцями рішень шляхом голосування.

Предметом такого референдуму може бути:

  • висловлення недовіри місцевою радою і (або) сільському, селищному, міському голові;
  • втрата сили нормативно-правовим актом органу місцевого самоврядування або окремими його положеннями;
  • затвердження статуту територіальної громади або змін до нього;
  • затвердження програми розвитку територіальної громади або змін до неї;
  • інше питання місцевого значення, віднесене Конституцією і законами України до відання територіальної громади, її органів і посадових осіб.

На місцевий референдум не можуть виносити питання, які є предметом всеукраїнського референдуму; що суперечать положенням Конституції і законів України; спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі.

Не можуть бути і предметом питання, віднесені Конституцією та законами до компетенції інших органів публічної влади; з приводу реалізації окремих повноважень органів виконавчої влади, наданих органам місцевого самоврядування законом. Питання місцевих бюджетів і тарифів на житлово-комунальні послуги також не можуть виноситися на місцевий референдум.

Право голосу на місцевому референдумі має громадян України, що досягнув на день його проведення 18 років, виборча адреса якого віднесено до території громади, в якій проводиться референдум.

Разом з тим військовослужбовець строкової служби, громадянин України, який проживає за кордоном, недієздатні особи і ті, що знаходяться в місцях позбавлення волі, не мають права голосу на місцевому референдумі.

Голосування на ньому є таємним. Контроль за волевиявленням виборців на місцевому референдумі забороняється. Членам комісій місцевого референдуму, іншим особам забороняється вчиняти будь-які дії або розголошувати відомості, що дають можливість встановити зміст волевиявлення конкретного виборця.

Місцевий референдум за рішенням будь-якого питання місцевого значення призначає територіальна комісія з місцевого референдуму.

"Ініціювання, призначення і проведення місцевого референдуму в разі введення воєнного або надзвичайного стану на всій території України або на території, де передбачається його проведення, а також протягом тридцяти днів після скасування воєнного чи надзвичайного стану, забороняється", — йдеться в тексті закону.

Підкреслимо, рішення референдуму з ініціативи громади про висловлення недовіри місцевою радою або сільському, селищному, міському голові тягне дострокове припинення повноважень відповідної ради чи посадової особи.

Крім того, рішення референдуму з ініціативи громади про визнання нормативно-правового акта органу місцевого самоврядування, окремих його положень такими, що втратили силу спричиняє втрату сили такого акта або окремих його положень.

Питання місцевого референдуму — це текст, яким викладається пропозиція місцевого референдуму, в формі питального речення, яке пропонує виборцю чіткі відповіді "так" або "ні".

На місцевий референдум може виноситися тільки одне питання.

Витрати на підготовку і проведення місцевого референдуму, ініційованого місцевою радою, передбачені за рахунок коштів місцевого бюджету та коштів фондів суб'єктів процесу референдуму.

Ініціативна група (в разі проведення референдуму з ініціативи громади), організація партії, громадська організація, зареєстровані як прихильники або опоненти питання місцевого референдуму відповідно до цього закону, для фінансування своєї агітації можуть утворити власний фонд.

Центральна виборча комісія розробляє методику визначення вартості витрат на підготовку і проведення місцевого референдуму. Враховується кількість зареєстрованих виборців у відповідній ОТГ і розмір мінімальної заробітної плати.

"Сільська, селищна, міська територіальна комісія місцевого референдуму відповідно до методики визначення вартості витрат на підготовку і проведення місцевого референдуму, визначає щорічно суму таких витрат на наступний рік і передає відповідні фінансові показники місцевій раді для включення до місцевого бюджету витрат на організацію і проведення місцевого референдуму", — зазначено в документі.

Як раніше повідомляли "Коментарі", Володимир Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки замість податкової міліції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини