Головна Новини Політика зовнішня політика На коня: до чого призведуть милості Трампа
commentss НОВИНИ Всі новини

На коня: до чого призведуть милості Трампа

Про наслідки помилувань з боку Дональда Трампа розповіли українські експерти

26 листопада 2020, 15:04
Поділіться публікацією:

Поки що президент США Дональд Трамп помилував свого колишнього помічника з національної безпеки Майкла Флінна, який раніше двічі визнавав себе винним у наданні неправдивих свідчень ФБР про свої контакти з колишнім російським послом Сергієм Кисляком в період перед інавгурацією Трампа. Про наслідки таких вчинків Трампа в порівнянні з українськими реаліями розповіли політологи.

На коня: до чого призведуть милості Трампа

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса підкреслює, що під час перехідного періоду йдуть президенти часто приймають рішення про помилування.

"Їх буквально закидають такими заявками. Це досить поширене явище, — відзначає експерт. — У випадку з Трампом, правда, є нюанс. Він приймає рішення, виходячи з особистих політичних інтересів і зв'язків. В основному помилування стосуються людей, які особисто для нього важливі, були в його команді, в штабі. Як той же Майкл Флінн. Ходить чутки, що Трамп може помилувати і інших друзів — Роджера Стоуна, Пола Манафорта, Джорджа Попадопулуса і так далі".

Ілля Куса вважає, що ніяких наслідків для Трампа після таких рішень не буде.

"Як президент він має помилувати, кого хоче. Так що з точки зору закону — до нього складно причепитися", — пояснює експерт.

"Трамп не є системним політиком, — каже директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала. — З моєї точки зору, він взагалі випадкова людина не тільки на посту президента, але і взагалі в політиці. Тому його дії не завжди можна пояснити політичною доцільністю. Швидше — особистим досвідом поза політикою. І мені здається що дії, які зараз робить Трамп: не визнає поразки попри ввімкнення механізму передачі влади, помилування людей близького кола, — все це демонстрація того, що він боєць і своїх не кидає".

При цьому, зазначає директор АМС, Трамп створює проблеми своєму  наступнику: і поспішним  виведенням американських військ (з того ж Афганістану), і низкою інших резонансних рішень.

"Все це створює проблеми для обраного президента Байдена. І більше нагадує не політичну боротьбу, а бізнесову. Що, втім, цілком в логіці Трампа, — підкреслює Віталій Бала. — Якщо порівняти з Україною, то так діяли майже всі наші йдуть президенти. Йдучи, залишали масу проблем суперникам. А деякі ще й активно торгували посадами та званнями".

Втім, чиновники — не єдині, хто опинився в милості у президента. Так, портал "Коментарі" повідомляв, що в Білому домі пройшла традиційна церемонія помилування індички напередодні національного свята Дня Подяки. В останній раз її провів діючий президент США Дональд Трамп, який залишить свій пост в січні 2021 року.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини