Головна Новини Політика зовнішня політика МЗС України відреагувало на заяви щодо китайського "мирного плану"
commentss НОВИНИ Всі новини

МЗС України відреагувало на заяви щодо китайського "мирного плану"

Київ знову закликав Пекін взяти участь у Глобальному саміті світу

5 червня 2024, 08:05
Поділіться публікацією:

Участь високого представника КНР у Саміті світу могла б стати гарною можливістю зробити практичний внесок у досягнення справедливого та довгострокового миру в Україні. Як повідомляє портал "Коментарі", йдеться на офіційному сайті Міністерства закордонних справ України.

МЗС України відреагувало на заяви щодо китайського "мирного плану"

МЗС України. Фото: із відкритих джерел

Так, українське відомство прокоментувало заяви глави китайського МЗС Ван І щодо нового "мирного плану" Пекіна, який нібито підтримують 26 країн, а Україна та Росія окремо "підтвердили більшу частину змісту".

У МЗС України зазначили, що всі, хто щиро прагнуть відновлення миру в російсько-українській війні, повинні працювати над успішним проведенням Саміту миру в Швейцарії.

"Китай слушно декларує повагу до суверенітету і територіальної цілісності всіх країн світу та налаштованість всіма силами боротися за мир. Наступного тижня у Швейцарії відбудеться Глобальний саміт миру. Вважаємо, що всі країни, які щиро прагнуть відновлення миру, мають працювати разом над його успішним проведенням, а не докладати зусиль, щоб підважити саміт", — йдеться у повідомленні.

У відомстві наголосили, що участь Китаю стала б важливим сигналом збалансованої позиції країни.

"Участь у саміті високого представника КНР могла б стати гарною нагодою, щоб зробити практичний внесок у досягнення справедливого та довготривалого миру в Україні, відновлення її територіальної цілісності. На тлі чотирьох самітів між Китаєм та державою-агресором Росією на рівні лідерів, що відбулися з початку повномасштабного вторгнення, це був би важливий сигнал збалансованої позиції Китаю", — зазначили у МЗС.

Відповідна заява української сторони відбувається на тлі того, що Китай натякає на відсутність своїх представників на Саміті світу у Швейцарії через те, що на конференцію не запросили представників Росії.

"Саме Україна, на території якої йде війна, як сторона, яка повною мірою зазнає страждань від руйнівних наслідків російської агресії, має визначати, яким має бути мир. Єдиною справедливою основою для досягнення такого світу є Формула миру Президента України Володимира Зеленського", – резюмували у міністерстві.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що означає саміт миру без Байдена та Сі: як бути Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини