Головна Новини Політика зовнішня політика Міжнародний трибунал для Путіна: що це означає
commentss НОВИНИ Всі новини

Міжнародний трибунал для Путіна: що це означає

Верховна Рада запросила в Генасамблеї ООН створити трибунал для розслідування злочинів агресора

1 березня 2022, 09:44 comments3671
Поділіться публікацією:

Міжнародний трибунал для Путіна: що це означає

фото з відкритих джерел

Верховна Рада звернулася до Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй з пропозицією створити спеціальнийтрибунал для розслідування злочинів режиму чинного президента Російської Федерації Володимира Путіна проти держав світу.

Директор Українського інституту морського права та безпеки, юрист-міжнародник Богдан Устименко пояснив нашому виданню, про що йдеться.

"Міжнародні трибунали для судового переслідування осіб, винних у серйозних порушеннях міжнародного гуманітарного права, неодноразово створювалися Радою Безпеки ООН. Наприклад, були створені окремі трибунали, територіальна юрисдикція яких поширювалася на територію колишньої Соціалистичної Федеративної Республіки Югославія (створено у 1993 році; місцерозташування — Гаага), а також територію Руанди (трибунал створено у 1994 році; місцерозташування — Аруша, Об‘єднана Республіка Танзанія)", – розповідає фахівець.

За його словами, метою таких міжнародних судових органів є засудження фізичних осіб, винних у порушенні законів або звичаїв війни, геноциді, злочинів проти людяності, серйозних порушеннях міжнародного права, зокрема Женевських конвенцій 1949 року.

"Згадані трибунали засуджують не тільки осіб, які віддавали злочинні накази та приймали участь у їх підготовці, але й виконавців цих наказів, а також всіх тих, хто сприяв їх виконанню. Такі особи несуть особисту кримінальну відповідальність", – підкреслює Богдан Устименко.

Він акцентує, що той факт, що підлеглі, які діяли, виконуючи наказ керівництва/керівника, може лише пом‘якшити, але не звільнити від кримінальної відповідальності.

"До деяких осіб, визнаних винними у вчиненні злочинів, міжнародні трибунали застосовували такий вид покарання, як довічне позбавлення волі, – зазначає Богдан Устименко. – Водночас, колишній президент Югославії Слободан Мілошевич, звинувачений у геноциді, воєнних злочинах та злочинах проти людяності, помер у спеціально створеній тюрмі у Гаазі так і не дочекавшись вироку міжнародного трибуналу".

Як повідомляв портал, у ЄС підтвердили, що заявку від України на членство надано.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини