Головна Новини Політика зовнішня політика Між Держдепом США та Офісом президента зросла напруга: яка причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Між Держдепом США та Офісом президента зросла напруга: яка причина

Держдеп США публічно розкритикував ситуацію з корупцією в Україні

11 червня 2024, 22:33 comments1264
Поділіться публікацією:

Між Офісом президента України та Державним департаментом США останнім часом склалися непрості відносини через публічну критику української влади з боку Держдепу, розповів політолог Володимир Фесенко.

Між Держдепом США та Офісом президента зросла напруга: яка причина

Між Вашингтоном і Києвом зростають непорозуміння. Фото з відкритих джерел

"Зараз в Офісу президента доволі складні та напружені відносини з Державним департаментом США, натомість з Білим домом – робочі та достатньо конструктивні. Зокрема, питання зброї та економічної допомоги вирішуються через радника Байдена Джейка Саллівана, а не через Держдеп, як було раніше. Одна з причин – в Офісі президента не дуже задоволені тим, що Держдеп США почав публічно критикувати українську владу, зокрема Офіс президента, через ситуацію зі свободою слова, корупцію та ряд інших питань. Це не сподобалося Офісу, тому виникли певні тертя", – заявив Володимир Фесенко.

При цьому політолог відзначив як позитивний сигнал, що на саміті миру у Швейцарії буде присутній Салліван, а не Блінкен.

"Для мене показово, що на саміт миру їде радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. Я очікував, що буде дипломат Блінкен, але їде Салліван, який фактично є безпековим архітектором США. З точки зору роботи над підсумковим документом та ухвалення рішень подальшої роботи присутність Саллівана загалом є позитивним моментом", – наголосив він.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Китай може виступити з ініціативою проведення власного Глобального саміту миру, на якому питання війни в Україні буде не ключовим, а лише у переліку разом з іншими питаннями про глобальну безпеку у світі, заявив політолог Віталій Кулик. На думку політолога, свій саміт Китай, ймовірно, відкладе до завершення виборів у США, щоби вести переговори про світову безпеку з новим американським президентом.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що НАТО розробляє сухопутні коридори, які дозволять військам США швидко досягати лінії фронту у випадку нападу РФ на якусь з країн-членів Альянсу. Як пише газета New York Post, цьому кроку передували попередження лідерів країн-членів НАТО, які закликали західні уряди підготуватися до повномасштабної війни з Росією у найближчі 20 років. Нові маршрути розширять існуючі домовленості, які діють з минулого року, коли Альянс погодився мати 300 тисяч військових у стані високої готовності під час саміту у Вільнюсі. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини