Головна Новини Політика зовнішня політика Місце Молдови у війні Росії проти України та подальша доля Придністров'я: що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Місце Молдови у війні Росії проти України та подальша доля Придністров'я: що кажуть експерти

МЗС Молдови висловило глибоке занепокоєння заявами Росії про отримання повного контролю над Півднем України, який дасть окупантам ще один вихід до Придністров'я

23 квітня 2022, 12:37 comments4009
Поділіться публікацією:

Міністерство закордонних справ Молдови викликає посла РФ через обурення у зв’язку із заявами замкомандувача Центральним військовим округом Росії. Той запевняє , що РФ прагне отримати контроль над півднем України, який дасть росіянам ще один вихід у Придністров'ї, де нібито "відзначаються факти утисків російськомовного населення".

Місце Молдови у війні Росії проти України та подальша доля Придністров'я: що кажуть експерти

Прапор Молдови - фото з відкритих джерел

Експерти оцінили для видання "Коментарі" ситуацію в Молдові в ракурсі російсько-української війни.

Росія насправді не звертає уваги на суверенітет Молдови. І відкрито заявляє про свої плани щодо Придністров'я

Нардеп V, VI та VII скликань, екс-заступник голови Совміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко розмірковує так:

"Президенту Молдови – Майї Санду, уряду, парламенту, треба осмислити той факт, що РФ не розглядає їхню країну як потенційний суб'єкт певних взаємовідносин. Для них це просто клаптик землі. І Кремль дивиться на нього з погляду реалізації своїх геополітичних та військових інтересів. Так само вони дивилися на Україну. А Молдова набагато компактніша країна. І російське керівництво її просто не помічає".

Те, що відбувається, впевнений експерт, підтверджує небезпеку ілюзії, яка була у багатьох європейців, що якось можна утихомирити агресора. І Молдова, яка побоялася передати винищувачі української армії, які у неї є, по суті, спільного захисту, точно не убезпечила себе такими діями, вважає Андрій Сенченко.

"Я розумію, що можливості Молдови зараз дуже скромні. Але їх точно слід максимально використовувати для допомоги Україні. Яка бореться зараз не лише за себе, а й за всю цивілізацію, за весь демократичний світ. У тому числі – захищає Молдову", – пояснює експерт.

Що стосується Придністров'я – мова не лише про нього, акцентує Андрій Сенченко. На його думку, молдавському керівництву відома інформація, отримана спецслужбами низки держав НАТО.

"Суть її в тому, що Путін розглядав варіант окупації Молдови на початку квітня. Ці плани зрушилися у зв'язку з поразкою росіян під Києвом. Але це не означає, що вони взагалі зникли із путінської голови, – наголошує експерт. – Не маю сумніву, що територія Молдови розглядається російським керівництвом як плацдарм для подальшої агресії проти України. А Придністров'я у свою чергу розглядається як плацдарм для окупації Молдови. З наступним наступом на Одесу із заходу. Не впевнений, що ці путінські плани буде реалізовано. Тому що на захисті, зокрема Молдови, стоїть українська армія. Але, наголошую, що всі свої, хай навіть скромні можливості офіційний Кишинів має використати для того, щоб допомогти Україні захистити цивілізацію від російської орди".

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що Молдова отримає те, що заслужила через свою позицію в стилі "пересидіти бурю осторонь". Через спробу всидіти на двох стільцях.

"Нагадаю, що Молдова не вводить санкції проти РФ (мовляв, дуже залежить від російського газу, мовляв, і так сприймає український біженець), не допомагає Україні озброєнням. Сподівається, напевно, що Кремль це оцінить – і не вживатиме дій, що загрожують молдавській територіальній цілісності. А Росія насправді не звертає уваги на суверенітет Молдови. І відкрито заявляє про свої плани щодо Придністров'я", – наголошує експерт.

Він сподівається, що офіційний Кишинів зробить відповідні висновки після таких заяв.

"Те, що викликали посла – мінімум, який могли зробити. Нормальна практики та реакція у міжнародних відносинах. Подивимося, які далі будуть заяви, а можливо й рішення, – зазначає Віталій Бала. – Але те, що відбувається, вкотре демонструє, що всім треба об'єднуватися проти путінської Росії. І лише разом можна змусити агресора до миру, до дотримання міжнародного права і тієї системи міжнародної безпеки, яка точно по-новому вибудовуватиметься після російсько-української війни (щоб ніхто більше не міг порушувати ці правила)".

Подальша доля Придністровського регіону повністю залежить від можливості Збройних Сил України зупинити та відкинути російські війська з Півдня України

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Артем Филипенко припускає, що Молдова реагуватиме на російські заяви переважно дипломатичним чином, оскільки в неї сьогодні відсутня достатня мілітарна міць, здатна протистояти російській інвазії (поширенню, просуванню, агресії).

"Крім того, Молдова вразлива з боку Росії та з інших питань, насамперед через енергетичну залежність, – зазначає експерт. – При цьому, як свідчать соціологічні опитування, більшість молдаван засуджує російське вторгнення в Україну. І серед тих, хто засуджує, в основному, прихильники президента Майї Санду та пропрезидентської партії "Дія та солідарність". Хоча досить високим (20-25%) є і відсоток тих, хто підтримує в Молдові (без урахування Придністров'я) російське вторгнення і взагалі дії Росії. І це також треба врахувати".

Артем Филипенко звертає увагу, що Молдова на законодавчому рівні заборонила використання символів російської агресії – букв Z та V та так званої "георгіївської стрічки".

"Це викликало негативну реакцію проросійських сил Молдови та їхніх прихильників, – наголошує експерт. – Тому не виключено, що ці сили скористаються святкуванням Дня перемоги над нацизмом для провокацій та заворушень. Що створить додаткові умови для тиску з боку Москви на Кишинів".

Загалом подальша доля Придністровського регіону повністю залежить від можливості Збройних Сил України зупинити і відкинути російські війська з Півдня України, резюмує Артем Филипенко.

Раніше на порталі "Коментарі" — Допомога Заходу у війні проти Росії: чи справді Шольц зриває постачання важкого озброєння в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини