Головна Новини Політика зовнішня політика Меркель зустрічається з Путіним перед візитом до Києва: чого очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Меркель зустрічається з Путіним перед візитом до Києва: чого очікувати

Експерти припустили, що може принести Україні особиста зустріч Володимира Путіна і Ангели Меркель

20 серпня 2021, 14:32
Поділіться публікацією:

Напередодні приїзду в Україну німецька канцлерка Ангела Меркель проводить офіційну зустріч із російським президентом Володимиром Путіним. У п'ятницю, 20 серпня, політичні лідери збираються обговорити зовнішню політику, в тому числі ситуацію в Афганістані і на сході України. "Коментарі" поцікавилися у експертів, чого чекати від цього візиту, в тому числі України, куди Меркель має намір прибути 22 серпня, і що може залишитися за кадром.

Меркель зустрічається з Путіним перед візитом до Києва: чого очікувати

Меркель зустрінеться із Путіним напередодні візиту до України. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"На завершення своєї каденції Меркель хоче залишити "спадок""

Керівник "Агентства міжнародних досліджень" Ігор Соловей нагадує, що восени в Німеччині — вибори. А це означає, що в країні буде новий очільник уряду. Адже нинішня канцлерка Ангела Меркель заявила, що залишає політику (кажуть, що тільки німецьку, але продовжить свою діяльність на рівні ЄС).

"Але на завершення своєї каденції Меркель хоче залишити "спадок". Німцям — "Північний потік-2", гарантувати ФРН дешевші енергоносії з Росії. ЄС — енергобезпеку: гарантії, що Україна і Росія щорічно не будуть повертатися ще і до "газових воєн". А Києву — гарантії транзиту російського газу саме через газотранспортну систему (ГТС) України", — пояснює експерт.

На його думку, саме цим пояснюється, що Меркель під завершення своєї каденції приїхала в Москву, і тільки потім має намір відвідати Київ.

"Адже саме від Путіна Меркель буде домагатися продовження угоди з Україною (нинішня закінчується наприкінці 2024 року) про транзит російського газу через нашу ГТС на найближчі 5 (а краще — на 10) років. Так, ту саму угоду, яка діє зараз і яка була підписана в кінці 2019-го теж за безпосереднього сприяння Берліна", — зазначає Ігор Соловей.

Експерт також акцентує: те, що саме це є головною темою переговорів, підтвердив і президент України. У недавньому інтерв'ю Володимир Зеленський висловив надію, що Меркель і Путін досягнуть певної згоди (якісь гарантії для України, наприклад, щодо поставок мінімальних обсягів газу, який транспортуватиметься нашою ГТС в Європейський Союз), із яким канцлерка Німеччини і прибуде до Києва.

"Інша справа — що натомість вимагатиме Путін? А вимагати взамін підписання угоди по газу він може впровадження формули Штайнмаєра в українське законодавство. Тобто — забрати назад ОРДЛО на російських умовах. Або відпустити Медведчука. У будь-якому випадку, для Києва переговори з Меркель, як і подальші наші рішення, простими не будуть", — прогнозує Ігор Соловей.

"Немає сенсу чекати, що РФ відступить від своєї позиції щодо врегулювання конфлікту на Донбасі"

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко не очікує, що зустріч Меркель із Путіним призведе до якихось істотних змін для України. Особливо в питанні мирного врегулювання.

"Тим не менше, добре, що такі зустрічі взагалі відбуваються — якісь контакти, консультації. Звісно, немає сенсу чекати, що РФ відступиться від своєї позиції щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Вона стабільно стоїть на ній протягом усього конфлікту з Україною. При цьому можливість імплементації тієї ж формули Штайнмаєра нашою країною — малоймовірна, — вважає експерт. — Перед Днем незалежності ні сам Зеленський, ні будь-хто із його команди не зважиться на такий крок. А тому зрушень в питанні мирного врегулювання, навіть за допомоги наших європейських партнерів по нормандському формату (а Німеччина є його частиною) чекати не доводиться".

Максим Степаненко не виключає, що Путін і Меркель можуть обговорювати (щоб не виносити на публіку) питання, пов'язані із "Кримської платформою" (її запуск запланований на 23 серпня) і "Північним потоком-2".

"Зрозуміло, що "Кримська платформа" дратує Росію. І Путін буде намагатися встановити для Німеччини якісь лінії допустимого (не припустимо) щодо цього проєкту. У свою чергу, Німеччина може намагатися добитися від РФ деяких гарантій для України після запуску ПП-2, щоб наша труба продовжувала працювати", — припускає політолог.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як фахівці оцінюють майбутню зустріч Меркель і Зеленського, а також про які очікування від неї може йти мова. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, що саме Україні приніс недавній візит німецького канцлера до глави Білого Дому Джозефу Байдену.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини