Головна Новини Політика зовнішня політика Меркель, Макрон і Зеленський проведуть переговори 16 квітня: про що говоритимуть
commentss НОВИНИ Всі новини

Меркель, Макрон і Зеленський проведуть переговори 16 квітня: про що говоритимуть

Політолог-міжнародник Вікторія Закревська вважає, що президент України діє абсолютно правильно, використовуючи всі існуючі дипломатичні механізми для вирішення конфлікту на Донбасі

15 квітня 2021, 21:26
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у п'ятницю, 16 квітня, відвідає Францію, де зустрінеться з президентом країни Еммануелем Макроном.

Меркель, Макрон і Зеленський проведуть переговори 16 квітня: про що говоритимуть

Меркель приєднається до переговорів Макрона і Зеленського. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Крім нього, на зустрічі в Парижі у відео-форматі буде присутня канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Які прогнози на зустріч? Чого від неї чекати? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих підкреслює, що за президентом Франції вже давно закріпився імідж "примирителя" в "Нормандській четвірці". Відповідно, вважає експерт, Макрон і зараз скористається цією ситуацією для поліпшення свого міжнародного іміджу і впливу в рамках переговорів ЄС-Росія.

"Суть його мирних поступок вже можна зараз спрогнозувати — вони будуть лежати в площині задоволення апетитів Росії. Очікувати гучних заяв про підтримку і військову допомогу Україні від цієї зустрічі не варто. Тим більше, що позиція самої України (провладної більшості) не до кінця зрозуміла. Військові замовлення не сформовані на цей рік, минулі роки залишають бажати кращого. Верховна Рада не збирається на екстрені засідання з приводу можливої ескалації. Керівник фракції монобольшості Арахамія на політичних шоу оцінює можливість повноцінного військового вторгнення російських військ в Україну на рівні 5%", — зазначає Олег Вострих.

На його думку, зустріч 16 квітня насамперед буде присвячена примиренню і розв'язанню питань щодо постачання води у Крим. І, скоріш за все, не буде реальних кроків з підтримки України в умовах агресії з боку Росії.

"Також не варто забувати, що Росія посилено просуває "Північний потік -2", і їм важливо його завершити до можливої активної фази протистояння. Тому і "віртуальна" Меркель, для якої цей проєкт має на меті посилення впливу Німеччини в Євросоюзі, навряд чи буде на нашому боці. В сучасному світі країнами рухають особисті інтереси, і ми наразі не перебуваємо в їх пріоритеті", — резюмує експерт.

Політолог-міжнародник Вікторія Закревська вважає, що президент України вчиняє абсолютно правильно, використовуючи всі існуючі дипломатичні механізми для вирішення конфлікту на Донбасі, а тому і зустріч у Парижі — потрібна й важлива.

"Володимир Зеленський веде активний діалог із західними партнерами, щоб не допустити другої хвилі агресії РФ проти України, яка цілком ймовірна, враховуючи масове скупчення російських військ біля наших кордонів. Такого, як стверджують у НАТО, не було як раз з часів першої хвилі агресії у 2014-му. Тому український президент робить потрібну роботу, — підкреслює політолог. — І, судячи з нового пакету антиросійських санкцій з боку США, які підтримані багатьма країнами, вона приносить свої плоди. Як, сподіваюся, принесе свої добрі плоди і зустріч із Макроном (в реалі) і Меркель (у віртуалі), запланована на 16 квітня".

Вікторія Закревська передбачає, що не стоїть завдання домовитися про щось нове. Мова, на її думку, йтиметься про необхідність повернення РФ до переговорного процесу, до Мінських угод, але не в російському прочитанні. Усе це — дорога до миру.

Нагадаємо, Володимир Зеленський розповів, чому Росія продовжує масово стягувати війська до кордону і загрожувати великою війною нашій країні. Про це глава держави повідомив в інтерв'ю журналу "Time" під час свого візиту в зону ООС на Донбасі.  



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини