Головна Новини Політика зовнішня політика Меморандум із МВФ і тарифи на комуналку: чи готовий уряд відпустити ціни
commentss НОВИНИ Всі новини

Меморандум із МВФ і тарифи на комуналку: чи готовий уряд відпустити ціни

Експерти прокоментували для видання «Коментарі-Україна»

28 листопада 2021, 17:05
Поділіться публікацією:

До чого може привести Україну новий Меморандум із МВФ, в якому є, наприклад, пункт, що в комунальній сфері влада вже з весни обіцяє відмовитися від регулювання тарифів для населення. Як уряд намагатиметься виконати ці умови? І чи намагатиметься? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".

Меморандум із МВФ і тарифи на комуналку: чи готовий уряд відпустити ціни

МВФ (фото з відкритих джерел)


Голова Спілки споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко зазначає, що згідно з Меморандумом з МВФ Україна бере на себе зобов'язання не обмежувати тарифи на газ і тепло. Крім того, посилюються умови боротьби з боржниками за комуналку, квартири намагатимуться відбирати на більш спрощених умовах.


"Все це призведе до того, що українці спочатку збідніють ще більше, а потім у них будуть відбирати останнє, що є, включаючи житло. На сьогодні, судячи з виступу президента Зеленського, він повністю підтримує програму МВФ. А це означає, що і Кабмін її виконуватиме. Що означає для України підвищення тарифів та ринкові відносини. А це нові борги, включаючи зростання боргів за комуналку, новий потік загострення, новий виток еміграції українців до Польщі, Словаччини та інших країн", – прогнозує Олег Попенко.


За його словами, для того, щоб виконати умови МВФ, в Україні майже все є: закони щодо посилення боротьби з боржниками, нові тарифи на комуналку тощо.


"Думаю, навесні Зеленський та компанія відпускатимуть тарифи на комуналку та посилюватимуть боротьбу з боржниками", – каже Олег Попенко.


Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак нагадує, що старі умови МВФ, за які ми вже отримували кошти, полягали в тому, що Україна переходить на вільне тарифоутворення, включаючи побутових споживачів.


"Раніше ми ці умови виконували. Але у 2021 році через суттєве зростання цін на енергоресурси на світових ринках український уряд від цього зобов'язання відмовився. І зараз ми бачимо, що для населення комунальні тарифи значно нижчі, ніж їхня середня собівартість або те, за чим ми їх купуємо за кордоном той самий газ. МВФ нагадав, що Україні потрібно повертатися до виконання своїх зобов'язань", – зазначає експерт.


За його словами, важко сказати, чи піде на це влада. Хоча відповідні документи підписано.


"Для населення це не має бути болісним, особливо для тих, хто отримує субсидії. Якщо останні розподіляти справедливо, то при піднятті цін на енергоресурси (тепло, газ, електрику) платитимуть більше не бідні люди. І платитиме не більше 15% свого доходу. Тому умови, загалом, справедливі. Вони є ринковими. Захист громадян цим меморандумом передбачений", – пояснює Тарас Козак.


Але політично такий крок, безумовно, матиме певні мінуси, наголошує він.


"Адже опозиція завжди наполягає на тому, що влада намагається заробити на найбідніших, що на субсидії не виділяється досить коштів. І влада тут завжди – у позиції того, хто обороняється і критикується, – каже Тарас Козак. – Думаю, якщо ціна на енергоресурси на світових біржах впаде, буде такою як 2020-го, влада відпустить тарифи. Якщо ж ціна не опуститься, швидше за все, влада не виконуватиме зобов'язань щодо формування тарифів згідно з ринковими умовами".


Нагадаємо, МВФ вважає, що наступного року на Україну чекає низка економічних викликів, які посилять ситуацію у багатьох галузях. Про це повідомляється в офіційному звіті організації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини