Головна Новини Політика зовнішня політика Машини смерті: які можливості РФ самостійно виробляти бойову авіацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Машини смерті: які можливості РФ самостійно виробляти бойову авіацію

Експерти розповіли про потенціал російського ВПК

13 грудня 2022, 14:05
Поділіться публікацією:

Росія закуповує в Ірану ракети та безпілотники. А які можливості Москви самостійно виробляти таку продукцію? За відповіддю на це запитання “Коментарі” звернулися до експертів. 

Машини смерті: які можливості РФ самостійно виробляти бойову авіацію

Фото: https://pixabay.com/

За словами воєнного експерта Олега Жданова, у них сьогодні немає спроможності виробляти бойову авіацію через дефіцит комплектуючих. 

“Більшість бортової радіоелектроніки чи, інакше кажучи, авіоніки, побудована на західних елементах: чіпах, платах та ін. Тому сьогодні якщо вони зможуть сірими схемами діставати ці комплектуючі, то будуть виробляти. Але спроможності виробництва не такі вже великі”, — зауважив Жданов.  

Наприклад, Су-57, продовжив він, за останні вісім років росіяни виробили шість чи вісім штук. 


Богдан Долінце, експерт у сфері авіації, зазначає, що країна-агресор до війни проти України імпортувала сотню літаків на рік, але це не було нове виробництво.


"До повітряних сил армії РФ в середньому постачалося більше 100 літаків та від 200-250 вертольотів щороку. Як правило, мова йде не про постачання виключно нової техніки, левова частка поставок — це модернізація або оновлення існуючої техніки. Тобто реальні спроможності постачання нової техніки до збройних сил реально вимірювалися десятками одиниць в рік", — сказав він.


Однак, продовжує експерт, такі темпи були можливі в умовах, коли не діяли жорсткі санкції. 


"В умовах санкції виробляти нові сучасні типи літаків РФ самостійно, швидше за все, не зможе. Але це тільки за умови жорсткого дотримання санкцій та блокування будь-яких каналів так званого "сірого імпорту"", — зауважив Долінце. 


Інша ситуація із засобами дальнього ураження — ракетами.


"Щодо засобів дальнього ураження, — продовжує експерт, — тобто балістичні та крилаті ракети, то за різними даними військово-промисловий комплекс РФ здатен самостійно виготовляти близько 40 тактичних ракет середньої дальності на місяць. Але варто пам’ятати, що  крім ракет тактичних, у ворога залишається більше півтисячі крилатих ракет стратегічної призначення та декілька тисяч ракет до зенітного комплексу С300, модернізованих для завдання ударів ближньої дії по наземним цілям. Останні сьогодні активно використовуються ворогом на півдні і сході України, завдаючи ударів по Запоріжжю, Харкову, Херсону та інших населених пунктах”. 


Попри запроваджені санкції ми бачимо що виробництво високоточної зброї все ж продовжується, це означає, що ще не всі можливості для придушення ВПК використано, резюмував Долінце. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини