Головна Новини Політика зовнішня політика Максим Ялі розповів про важливість співпраці України і Китайської Народної Республіки
commentss НОВИНИ Всі новини

Максим Ялі розповів про важливість співпраці України і Китайської Народної Республіки

Починаючи з 2019 року Китай є найбільшим торговельним партнером України

15 вересня 2021, 13:45
Поділіться публікацією:

Політолог- міжнародник Максим Ялі вважає, що поглиблення співпраці України з Китаєм має стати одним з ключових пріоритетів чинної влади. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Максим Ялі розповів про важливість співпраці України і Китайської Народної Республіки

Фото з відкритих джерел


За словами Ялі, недавнє блокування китайською компанією Xiaomi своїх смартфонів в окупованому Криму свідчать про те, що Пекін підтримує Київ у питанні територіальної цілісності України не тільки на словах, а й на ділі. Політолог переконаний, що подібний крок Китаю однозначно варто розглядати, як крок назустріч і готовність поглиблювати і розширювати двосторонні відносини.

"Як відомо, починаючи з 2019 року Китай є найбільшим торговельним партнером України. Так, у 2020-м експорт України до Китаю склав понад 7 млрд доларів США (14,5% від загального обсягу експорту). Імпорт — 8,3 млрд доларів. (15,3% від загального обсягу). Проте взаємини України з Китаєм поки обмежуються лише торгівлею і далекі від використання свого потенціалу повною мірою ", — вважає політолог.

На його думку, сьогодні для України особливо вигідним і потрібним може стати розвиток співробітництва з Китаєм у високотехнологічній сфері, де Піднебесна в останні десятиліття демонструє значний прогрес і вже на рівних конкурує навіть з США. "Для України вкрай гостро в контексті протистояння з Росією стоїть питання кібербезпеки. І лише на 8-му році "гібридної війни" з Росією днями РНБО було прийнято рішення про створення кібервійськ. Але для запобігання загрозам у сфері кібербезпеки зараз Україні вкрай необхідне відповідне обладнання, якого у нас, на жаль, немає. Загальновідомо, що продукція таких технологічних гігантів як Huawei, Xiaomi, Tencend вважається найбільш безпечною і якісною в усьому світі. Останнім часом випадки "зливу" персональних даних особливо почастішали по всьому світу. Тому використання досягнень Китаю в цій сфері виглядає цілком логічним і обґрунтованим ", — переконаний Максим Ялі.


Подібна співпраця, на думку експерта, буде особливо вигідною для обох сторін, адже і українська високотехнологічна промислова продукція з високим ступенем доданої вартості може бути конкурентною на китайському ринку. Особливо якщо залучати китайські інвестиції в аерокосмічну і військову галузі, де в Україні зберігся ресурс розвитку і є досягнення в розробках як радянської спадщини, так і часів Незалежності.


Ялі також підкреслив, що Китай володіє такими необхідними для України кредитними можливостями і успішним досвідом в реалізації найбільших інфраструктурних проєктів по всьому світу в рамках програми "Один пояс, один шлях". При цьому, вважає Ялі, враховуючи вигідне географічне положення нашої країни та близькість до ринків збуту китайської продукції в ЄС, можливо також і будівництво нових підприємств і заводів в Україні за китайські гроші.


"Одним словом — потенціал взаємовигідної співпраці вкрай великий і в цьому напрямку необхідно використовувати і розвивати всі можливості. Інше питання, чи готова влада їх використовувати не тільки на словах, а й на ділі? ", — резюмує політолог.
Максим Ялі розповів про важливість співпраці України і Китайської Народної Республіки - фото 2
Максим Ялі розповів про важливість співпраці України і Китайської Народної Республіки - фото 3



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини