Головна Новини Політика зовнішня політика Макрон переміг у битві за президентство: що французький вибір означає для України та Європи
commentss НОВИНИ Всі новини

Макрон переміг у битві за президентство: що французький вибір означає для України та Європи

Експерти пояснили, наскільки важлива для Євросоюзу та України перемога Макрона та його другий президентський термін

25 квітня 2022, 10:15
Поділіться публікацією:

Емманюель Макрон перемагає під час виборів президента Франції, набравши 58,54% голосів. Його опонент у другому турі, лідер ультраправого "Національного об'єднання" Марін Ле Пен, набрала 41,46%. Такими є підсумки за результатами підрахунку 100% голосів. Що це означає для Європи? Для України? Для росії? Чи є шанс, що політика Макрона стане жорсткішою до РФ, а допомога Україні з боку Франції – більш ефективною?

Макрон переміг у битві за президентство: що французький вибір означає для України та Європи

Еммануель Макрон, фото з відкритих джерел

Французи зробили логічний вибір, не підтримавши Ле Пен із проросійськими зв'язками

Аналітик політолог, кандидат політичних наук Олеся Яхно не сумнівається, що у виборах у Франції був міжнародний контекст. Причому пов'язаний не лише з війною росії з Україною, а й з процесами, що відбувалися та відбуваються у самій Європі.

"Після феномену Трампа, який став президентом США, всі побачили, як може змінитись політика держави, коли приходить несистемний політик. Нагадаю, що за Трампа серйозно скоротилася співпраця США з Європою. Є прецедент Брексіту – вихід Великої Британії з ЄС. Усі ці події впливали на ситуацію в Європі та світі, – пояснює аналітик. – І на Заході лідери, думаю, з полегшенням зітхнули, коли при виборі між Макроном (до якого теж є питання, особливо щодо зовнішньої не проактивної політики) та Ле Пен (за президентства якої рівень єдності, який так необхідний ЄС, був би набагато нижчим), переміг все ж таки Макрон. Не секрет, що Ле Пен, окрім минулих тісних зв'язків із оточенням Путіна, окрім прокремлівської повістки, ще й євроскептик".

Для України, як і для всього Заходу, безумовно, Макрон набагато кращий, ніж Ле Пен, зазначає Олеся Яхно.

"Ми бачили останнім часом багато розмов Макрона з Путіним, незважаючи на те, що російського лідера вже відверто називають "М'ясником" (так зробив той самий Байден). І все ж Макрон — нам куди ближче і зрозуміліше. Адже флер фінансових відносин Ле Пен із Кремлем у минулому точно був. І не факт, що припинився", – наголошує експерт.

Щодо самої виборчої кампанії у Франції, у ній, за словами Олеся Яхно, було видно дві чіткі лінії.

"Ле Пен наголошувала на погіршенні економічної ситуації. Зрозуміло, що це відбувається через антиросійські санкції. Ті самі ціни на пальне, на продукти значно зросли. Ле Пен пропонувала знизити податок, наголошуючи, що погіршується економіка. Але не проводячи прямих паралелей між цим погіршенням та російською агресією проти України, – розповідає аналітик. — Макрон проводив саме такі паралелі. І у своїй кампанії критикував проросійські зв'язки Ле Пен із Кремлем. В умовах війни, коли світ стає не прогнозованим, є багато факторів, які впливають на ситуацію неймовірно, вкрай важлива єдність, спільна робота на зниження ризиків. І французи зробили логічний вибір – краще зрозумілий центрист Макрон, ніж близька до ультраправих Ле Пен із можливою кардинальною зміною політики на окремих напрямках. І це важливий вибір – як для французів, так і для України, для світу загалом".

Перемога Макрона на виборах розв'яже йому руки, щоб виступити разом із ЄС проти путінського режиму

Політичний експерт Сергій Таран упевнений, що Франція зробила правильний вибір. І наголошує, що це доводить – французька нація, вся Європа, не втратили здорового глузду.

На його думку, європейська єдність при Макроні збережеться, а ідеї про руйнування європейських інституцій, вихід будь-яких країн із ЄС будуть надовго відкладені.

"Перемога Макрона, – наголошує Сергій Таран, – багато означає і для України. Наприклад, що наша країна отримуватиме важку зброю від ЄС, що Європа продовжить відмову від імпорту російських енергоносіїв. Не в такому швидкому темпі, як нам хотілося б, але – неухильно".

Експерт зазначає, що після перемоги у Макрона будуть розв'язані руки – і він має всі можливості радикальніше ставитися до Путіна та його злочинного режиму. До виборів Макрону доводилося маневрувати.

"Резюмуючи: Франція не прогаяла шансу на модернічний розвиток і майбутнє в ЄС. І Україна незабаром обов’язково буде частиною цього майбутнього", – прогнозує Сергій Таран.

Як повідомляв портал "Коментарі", Макрон знову з 2017 року переміг у виборах у Франції, обійшовши Ле Пен у кількості голосів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини