Головна Новини Політика зовнішня політика Лукашенко зібрався в Крим: що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

Лукашенко зібрався в Крим: що відомо

Білорусь та Росія опрацьовують питання авіарейсів до окупованого Криму, а Лукашенко вважає, що проблем через це не буде

2 червня 2021, 08:15
Поділіться публікацією:

Білорусь планує запустити авіарейси з Мінську до окупованого Криму. Про це заявив самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко після повернення з робочої поїздки в Сочі та перемовин з президентом РФ Володимиром Путіним.

Лукашенко зібрався в Крим: що відомо

Олександр Лукашенко. Фото: president.gov.by

У Сочі Лукашенко скаржився Путіну на те, що європейські країни та Україна закрили повітряний простір для Білорусі, а авіакомпанія "Белавіа" вимушена скасувати десятки рейсів після інциденту з вимушеною посадкою літака Ryanair в Мінську. Після цих перемовин стало відомо, що білоруська авіакомпанія розробляє нові рейси в російські міста.

На нараді після повернення з Росії Лукашенко заявив, що в окупованому Криму у Білорусі "є свій санаторій", куди "завжди їздили" відпочивати. При цьому він обговорював з Путіним питання авіасполучення Білорусі з Кримом.

"Це я поставив Путіну це питання. Україна закрила для нас небо. У нас є й свій санаторій в Криму, куди люди завжди їздили… Я Путіну сказав: "Я прохаю тебе, ти подумай, як нам потрапити в Крим", — сказав Лукашенко.

За його словами, після авіаблокади Білорусь та Росія пропрацюють питання рейсів з Москви, щоб ті люди, які не змогли вилетіти з Мінська до Європи або за іншими напрямками, могли це зробити через РФ. Також Лукашенко та Путін домовилися збільшити кількість авіарейсів з Мінську до Санкт-Петербурга, а питання авіарейсів до Криму вже опрацьовують з РФ.

"Буде економіка — й Крим, й усі ці питання ми вирішемо. Що стосується Криму, я сказав, що ми опрацюємо це питання. Ми не можемо тобі заборонити летіти в Крим, коли ти завжди там відпочивав. Ну, через Україну — хто на поїзді, хто на автомобілі, хто на літаку… Я б хотів поставити питання Зеленському: а якщо є  бажання полетіти до Криму, мені як сьогодні? Тільки через Росію", — заявив Лукашенко.

Він додав, що йому доведеться просити Путіна, щоб той "відвіз його до Криму". Лукашенко також вважає, що через авіарейси "проблем не буде". В Україні поки що офіційно не відреагували на заяви Лукашенка.

Експерти оцінили для порталу "Коментарі", що можна сказати про зустріч Лукашенка та Путіна в Сочі, що могло залишитися за лаштунками, та чого чекати Україні від все більш явного російсько-білоруського зближення.

Нагадаємо, 23 травня після повідомлення про бомбу на борту літак Ryanair вимушено приземлився в Мінську. Тоді був затриманий засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич та його дівчина Софія Сапега. Цей інцидент викликав міжнародний скандал. Низка європейських країн та Україна закрили повітряний простір для Білорусі. Окрім того, в Європі опрацьовують введення санкцій проти білоруських посадовців та авіакомпанії "Белавіа".

Протасевичу слід побоюватися смертної кари не через діяльність в Білорусі, а тому, що він нібито воював на Донбасі, вважає Лукашенко. Він також готовий надати можливість "слідчим" так званої "ЛНР" допитати затриманого в Мінську журналіста.

Раніше повідомлялось, що екіпаж російського судна почав бурити дно Азовського моря, щоб дослідити, чи є там прісна вода, яку РФ планує поставляти до окупованого Криму. Нібито наявність води підтвердила геологорозвідка. Про результати дослідження планують повідомити до 1 липня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини