Головна Новини Політика зовнішня політика 125 млн доларів американської військової допомоги Україні: експерти про підводні камені
commentss НОВИНИ Всі новини

125 млн доларів американської військової допомоги Україні: експерти про підводні камені

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович відзначає найважливіше значення такого роду допомоги як підтвердження політики, яку США послідовно дотримується з 2014 року

2 березня 2021, 23:37
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати виділять Україні $ 125 млн військової допомоги. Про це 1 березня на брифінгу повідомив прессекретар Пентагону Джон Кірбі. Пакет включає навчання, а також надання українським військовим обладнання та консультативних послуг, уточнили в релізі на сайті міноборони.

125 млн доларів американської військової допомоги Україні: експерти про підводні камені

Військова допомога США Україні (фото з відкритих джерел)

Керівник "Агентства міжнародних досліджень" Ігор Соловей вважає, що надання військової допомоги з боку США Україні — свого роду батіг і пряник.

"Пряник, оскільки в ній, судячи з публічного прес-релізу Пентагону, є не тільки гроші на консультації і навчання (що, по суті — виділення грошей самим собі), а й конкретні засоби для ЗСУ: ще 2 корвета, контр-артилерійського радари, тактичне обладнання, оплата постійної підтримки супутникових знімків і їх аналізу. Цю допомогу можна також розглядати як аванс для української влади здійснити обіцяні реформи в оборонній сфері ", — зазначає Ігор Соловей.

А ось вже друга частина допомоги на 2021 рік у розмірі 150 млн може бути батогом, підкреслює експерт.

Ігор Соловей пояснює: "Вона прийде тоді, коли США побачать виконані обіцянки українських генералів і політиків провести відповідні реформи. А також забезпечити ефективний контроль і використання переданого США Україні обладнання. Але найголовніше, що ця допомога — важливий сигнал того, що США є постійним і надійним союзником України. Навіть — після зміни влади в Америці ".

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович відзначає найважливіше значення такого роду допомоги як підтвердження політики, яку США послідовно дотримується з 2014 року.

"З того часу Штати виділили близько 2 млрд доларів прямий і непрямий допомоги збройним силам України. Все це (озброєння, консультативні послуги, пов'язані з навчанням наші військовослужбовців і так далі) направлено на підтримку нашої територіальної цілісності з перспективою повернення тимчасово окупованих територій. Також мова йде про поліпшення оперативної сумісності ЗСУ з арміями країн НАТО ", — каже Ігор Рейтерович.

За його словами, весь озвучений пакет допомоги, що включає два військових патрульних катери Mark VI, обладнання для надання медичної допомоги військовослужбовцям та процедур бойової евакуації, ряд інших позицій, важливий для України. Особливо, з огляду на що не припиняються бойові дії на Донбасі.

"Підводні камені такої допомоги — це наша вічна проблема, пов'язана з корупцією, — вважає Ігор Рейтерович. — Вона може спливти в контексті розподіл коштів або обладнання, яке буде передано. Правда, з 2014 року наскільки мені відомо, не було скандалів, які були б пов'язані з "дерибаном" на військову допомогу. Сподіваюся, не буде їх і надалі ".

Нагадаємо, український уряд домігся необхідного прогресу в ключових реформах, ніж заслужило додаткову військову допомогу, розмір якої складе 125 млн доларів. З такою думкою виступив представник Міністерства оборони США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини