Головна Новини Політика зовнішня політика Криза дипломатії чи перемога Путіна: експерти про закриття консульств США в РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Криза дипломатії чи перемога Путіна: експерти про закриття консульств США в РФ

Експерти оцінили можливі наслідки закриття дипломатичних представництв і перспективи розвитку відносин між РФ і США

21 грудня 2020, 10:40
Поділіться публікацією:

США вирішили закрити два останніх діючих консульства на території РФ. Подібні дії американського уряду є відповіддю на обмеження, введені російською владою ще у 2017 році. Тоді було зменшено кількість американських дипломатів, які могли працювати в Росії. До чого можуть призвести подібні дії та про те, як будуть вибудовуватися відносини між цими країнами за президентства Байдена з читачами "Коментарів" поділилися думками українські експерти.

Криза дипломатії чи перемога Путіна: експерти про закриття консульств США в РФ

"Можливості Вашингтона в РФ будуть звужені"

Доктор політичних наук Ігор Піляєв вважає, що рішення адміністрації Трампа закрити назовсім генконсульство США у Владивостоці і призупинити роботу генконсульства США в Єкатеринбурзі продиктовано двома головними мотивами.
"З одного боку, в умовах безпрецедентного в сучасній історії клінчу республіканців з демократами щодо чесності недавніх президентських виборів і законності їх результатів, важливо продемонструвати американському суспільству і істеблішменту, що Трамп дотримується жорсткої позиції щодо путінської Росії, — пояснює експерт. — З іншого боку, Трамп демонструє свій традиційний, цілком симпатичний Путіну, консервативно-націоналістичний підхід: його не дуже хвилюють внутрішні справи, внутрішньополітична ситуація, стан суспільства і прав людини в російських регіонах".
Це підхід, зазначає Ігор Піляєв, прямо протилежний активному неоліберальному глобалізму і гуманітарного інтервенціонізму Байдена і йде з ним команди демократів нової президентської адміністрації.
"Фактично, в рамках "оптимізації" роботи дипмісії США в РФ Трамп і держсекретар Майк Помпео зняли американське дипломатичну присутність на російському Далекому Сході — регіоні, що має спільний морський кордон з США, зоні традиційно особливих американських стратегічних і ділових інтересів. Там, наприклад, в роки Громадянської війни в 1918-1920 рр. перебував американський експедиційний корпус. І справа тут далеко не тільки у видачі віз, — упевнений експерт. — Адже генконсульства традиційно виконують широкий спектр функцій, властивих посольствам: сприяють налагодженню економічного, науково-технічного, освітньо-культурного, гуманітарного, правового співробітництва".
Те, що відбувається, на думку Ігоря Піляєва, означає істотне звуження можливостей Вашингтона моніторити суспільно-політичну ситуацію в російських регіонах, лобіювати інтереси американських компаній перед регіональною і місцевою владою, впливати на діяльність в регіоні організацій громадянського суспільства та ін.

"Путіну від такого рішення тільки комфортніше"

"Те ж стосується регіонів Уралу і Сибіру, — продовжує експерт. — З урахуванням закриття у 2018 р. генконсульства США в Санкт-Петербурзі (а там понад століття знаходилося американське посольство в Російській імперії), тепер Путін і Лавров отримують дуже зручну для авторитарних режимів комунікацію з американськими дипломатами виключно через центр — посольство США в Москві".
При цьому, нагадує Ігор Піляєв, Росія зберігає свої діючі генконсульства в Нью-Йорку і Х'юстоні (штат Техас).
"Нагадаю, що саме Техас розглядається сьогодні як чи не головний центр оскарження легітимності президентства Байдена, де вплив республіканців і, відповідно, опозиція демократам особливо сильні. Таким чином, рішення по генконсульство в нинішній ситуації — це, скоріше, та ситуація, коли російську щуку як би в покарання кинули в річку: Путіну від такого рішення буде тільки комфортніше. Думаю, при президенті Байдена Білий дім докладе зусиль для повернення і нарощування свого дипломатичної присутності в регіонах Росії", — прогнозує експерт.

"Діалог між Росією і США буде продовжуватися"

На думку політичного експерта Євгена Магди, закриття американських консульств в Росії означає наступне: "По-перше, громадянам РФ буде складніше отримувати американські візи. По-друге, США демонструють, що для захисту інтересів співгромадян їм досить посольства в Москві".
Плюс, зазначає Євген Магда, Штати нагадують про російських дипломатів, які займалися в США шпигунством під дипломатичним прикриттям.
"Я б не став пов'язувати ці кроки з тональністю діалогу між РФ і США. Він триватиме, — вважає експерт, — адже важливих тем для двох держав чимало, а РФ вміло грає ядерними м'язами".
Євгеній Магда вважає, що Байден і Путін повернуться до практики зустрічей на нейтральній території.
Як повідомляв портал "Коментарі", після проведення всіх необхідних процедур, єдиною структурою, яка буде офіційно представляти Америку на території Росії, залишиться посольство в Москві. Відомо, що 10 американських дипломатів, які втратять місце роботи після закриття посольств, переведуть до столичного департамент. 33 місцевих співробітників структур будуть звільнені безповоротно.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини