Головна Новини Політика зовнішня політика Кримська платформа: хто і чому може взяти участь
commentss НОВИНИ Всі новини

Кримська платформа: хто і чому може взяти участь

Експерти спрогнозували, як у Путіна можуть реагувати на проведення «Кримської платформи»

17 травня 2021, 18:56
Поділіться публікацією:

Перша заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова повідомила, що ряд світових лідерів погодилися взяти участь в "Кримській платформі", яку мають намір презентувати в серпні, напередодні Дня незалежності України. Але прізвища їх не називають, як стверджується, через реакцію Росії. Чи вірне це рішення? Хто і чому може підтримати Кримську платформу? Як цьому протидіє і буде протидіяти Кремль? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

Кримська платформа: хто і чому може взяти участь

Кримська платформа. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Потрібно консолідуватися, посилювати санкційний тиск"

Політичний експерт Сергій Таран вважає неправильним не оголошувати прізвища учасників майбутнього саміту Кримської платформи, так само як список країн, готових взяти в ній участь.

"Міжнародна позиція однозначна — Крим є частиною України. Ніхто його російським не визнає, за винятком кілька маргінальних країн, сателітів Росії. Думаю, секретність списку учасників пов'язана не з острахом російської реакції (вона і так зрозуміла), а з неготовністю Офісу президента показати цю Платформу як щось виразне. Можливо, поки вони самі не знають, що це буде за об'єднання, за якими принципами буде працювати. Сподіваюся, ми не побачимо вистави абсурду, коли список учасників оголосять лише 22 або 23 серпня, в день, коли анонсовано запуск Кримської платформи", — зазначає Сергій Таран.

Він упевнений, що Росія як продовжувала, так і продовжить протидіяти будь-яким спробам залучити її до відповідальності за окупацію Криму.

"Кремль продовжить вкидати в суспільство пропагандистські штампи в стилі "в 2014-му в Києві хунта захопила владу", "ми захищали російськомовних", "ми не дали зробити Крим гаванню НАТО", "так вирішив народ Криму" — і так далі. Буде здійснюватися і дипломатичний тиск на учасників Кримської платформи. Але якщо боятися якихось таких дій країни-агресора, світ ніколи не вгамує Росію. Так що потрібно консолідуватися, посилювати санкційний тиск. І вибудовувати зрозумілу стратегію з деокупації Криму", — вважає Сергій Таран.

"Кримська платформа стане антипутінською коаліцією"

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко пояснює, що Кримська платформа — діалоговий майданчик для того, щоб про Крим не забували.

"Очевидно, цілі деокупації і реінтеграції щодо Криму для України мають віддалену перспективу і пов'язані з граничним ослабленням самої Росії, аж до її дезінтеграції. Якщо хто вважає такий сценарій фантастичним — Путін, в сліпому божевіллі домогтися реваншу, здатний здивувати багатьох. Але сидіти склавши руки, спостерігаючи як руйнується імперія, контрпродуктивно. Потрібно займати проактивну позицію. Кримська платформа якраз і є елементом такої проактивності", — підкреслює експерт.

На думку Валерія Кравченка, Кримську платформу точно підтримають балтійські країни, Польща, Румунія, Грузія, Туреччина. Однозначну готовність демонструють Великобританія, Канада, США.

"За фактом Кримська платформа стане не просто тематичним форумом, а й формалізацією клубу друзів України, антипутінською коаліцією, — вважає Валерій Кравченко. — Якщо говорити про те, що зробить Кремль щоб протидіяти їй — він вже це робить. Список недружніх країн, посилення військового потенціалу на кордоні з Україною — це все кроки не тільки до ескалації, а й до своєрідного стримування, як його бачить Путін: "Самі намалюємо червоні лінії, і хто їх перейде — пошкодує". Крим однозначно є такою лінією — Росія не бачить себе відповідачем в цьому питанні. Вона просто буде продовжувати йти від відповідальності, змушуючи всіх змиритися зі статусом кво. Інакше Москва готова піднімати ставки — Україна, кібер-атаки, фінансування екстремізму в Європі, втручання у вибори... І як тільки західні країни будуть проявляти слабкодухість, слабкість — Путін буде йти в наступ, рухаючи горезвісні червоні лінії".

Тому, впевнений експерт, дійсно цікавий як формат Кримської платформи, так і склад учасників (а також їх представництво), особливо напередодні 30-річчя незалежності України (що само по собі є подразником для Кремля) і в перспективі військових навчань РФ Захід-2021 .

Як повідомлялося, Росія перекидає в анексований Крим важке озброєння, про що заявила місія ОБСЄ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини