Головна Новини Політика зовнішня політика Кравчук розповів про те, що СРСР можна було зберегти
commentss НОВИНИ Всі новини

Кравчук розповів про те, що СРСР можна було зберегти

Горбачов не хотів нічого міняти радикально

9 березня 2021, 10:00 comments1192
Поділіться публікацією:

Глава української делегації в мінській ТКГ і перший президент України Леонід Кравчук розповів про те, як можна було зберегти СРСР від розвалу в 1991 році й заявив, що такі варіанти розглядалися всерйоз. Про це він повідомив в ефірі телеканалу "Україна 24".

Кравчук розповів про те, що СРСР можна було зберегти

Фото: РИА-Новости

За його словами, розвал Радянського союзу можна було запобігти за допомогою його перетворення в конфедерацію. Він зазначив, що перед підписанням угод в Біловезькій пущі в Москві активно обговорювався варіант, при якому можна було зберегти СРСР в якості єдиної країни.

Кравчук розповів, що колишній президент Росії Борис Єльцин виступав з ідеєю створення конфедерації замість держави з федеративним устроєм. Під час обговорення цієї ідеї політики звернулися до першого і останнього президента СРСР Михайла Горбачова, який попросив навести приклад подібної держави.

У відповідь Борис Єльцин назвав Швейцарію, де постійно змінюються президенти. Горбачов задумався, проте відкинув таку пропозицію, заявивши, що президент повинен бути тільки один.

Кравчук зазначив, що тоді він зрозумів неможливість реалізації подібного сценарію, а через деякий час Горбачов запропонував провести референдум про збереження СРСР. Перший президент України зазначив, що Горбачов не хотів нічого міняти радикально, а лише хотів зберегти систему, що було неможливим.

Леонід Кравчук був обраний першим президентом незалежної України в 1991 році й пробув на посаді до 1994 року. Тоді він програв вибори Леоніду Кучмі, який займав пост президента до 2004 року.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що Кравчук зробив жорстку заяву про Росію.

Читайте також про те, що спікер ТКГ пригрозив прихильникам Петра Порошенка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

дмитрий

9 березня 2021, 10:52

пусть этот старый коммунист лучше расскажет, как он издавал циркуляры о борьбе с буржуазным национализмом будучи членом цк кпу.


Новини