Кравчук не розуміє, що означає "особливий статус Донбасу"

Перший президент Леонід Кравчук поділився своїм баченням розвитку обстановки на окупованих територіях Донбасу

Глава української делегації в Тристоронньої контактної групи Леонід Кравчук назвав два можливих компроміси по Донбасу. При цьому про особливий статус регіону не йдеться. Про це він розповів в інтерв'ю "Суспільному".

"Особливий статус Донбасу. Я це не сприймаю, тому що мені незрозуміло, що це таке. Але я можу сприйняти не "особливий статус", а "особливу систему управління" в цих регіонах. Це вже компроміс. Управління, але не статус", - підкреслив перший президент України.

Він нагадав, що в часи своєї каденції підписав закон про вільну економічну зону на Донбасі.

"Це міг би бути один з кроків, для того, щоб люди почали діяти, і вирішувати складні питання, залучаючи туди інвестиції, щоб порівняно швидко відновити життя і дати людям шанс працювати, заробляти і жити нормально", - пояснив Кравчук.

Глава делегації зазначив, що ці компроміси не стосуються суверенітету України. Проте з наданням особливого статусу ситуація зовсім інша.

"Це вже якесь окреме держава, з якимись особливими політичними повноваженнями. Можемо домовитися, що вони можуть мати свою поліцію, свої внутрішні силові структури, може дійти вже до армії, до прикордонників. Тоді це вже не буде територія в складі України", - підсумував Кравчук.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Леонід Кравчук готовий розглянути кадрові зміни у складі української делегації з питання Донбасу.