Головна Новини Політика зовнішня політика Країни домовились про використання Світового океану
commentss НОВИНИ Всі новини

Країни домовились про використання Світового океану

Майже третина Океану змінить статус

5 березня 2023, 16:00
Поділіться публікацією:

Дві сотні країн-членів Організації об'єднаних націй схвалили напередодні договір про захист екосистеми та ресурсів Світового океану. До 2030 року близько 30 відсотків океанських вод стануть акваторією, що охороняється. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на " Радіо Свобода ".

Країни домовились про використання Світового океану

Світовий океан - потужне джерело ресурсів

Передбачається, що такі заходи допоможуть захистити флору та фауну Світового океану, а також надати цій величезній екосистемі ресурси для відновлення. Основні суперечки стосувалися статусу акваторій відкритого моря – міжнародні океанські води поза державними кордонами, а саме – суперечностей навколо квот на вилов риби.

Наразі справа за ратифікацією цього договору країнами-учасницями. Договір передбачає створення морських зон, що охороняються. Наразі охороняються лише 1,2 відсотка океану. Планується, що згідно угоди під охорону підпаде третина всіх нейтральних вод. У цих зонах вилов риби, прохід кораблів і глибоководний видобуток корисних копалин буде можливим лише після комплексної екологічної оцінки.

Документ готували та розробляли два десятки років.

Світовий океан покриває майже 70,8% земної поверхні. Континенти та великі архіпелаги поділяють світовий океан на чотири великі частини: Атлантичний, Індійський, Тихий та Північний Льодовитий океани. 2000 року до виділення з них Міжнародною гідрографічною організацією запропоновано Південний океан.

Тим часом, кількість жертв від російської атаки на Запоріжжі зросла до 13 осіб, серед загиблих 8-місячна дівчинка, на Херсонщині ж окупанти вбили жінку і двох дітей, а Андрій Єрмак розповів, що очікує "рускій мір".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини