Головна Новини Політика зовнішня політика Контракт з "Газпромом" забезпечив Угорщині майбутнє, яке втратила Україна, - політолог
commentss НОВИНИ Всі новини

Контракт з "Газпромом" забезпечив Угорщині майбутнє, яке втратила Україна, - політолог

У України був шанс повторити успіх Угорщини і надовго забезпечити себе дешевим газом, заявив політолог

1 жовтня 2021, 14:28
Поділіться публікацією:








Угорщина, завдяки контракту з "Газпромом", отримала економічну перевагу, якого Україна сама себе позбавила. Про це заявив київський політолог Данило Богатирьов, передає "Економіка сьогодні".

Контракт з "Газпромом" забезпечив Угорщині майбутнє, яке втратила Україна, - політолог

Угорщина уклала з "Газпромом" контракт (фото з відкритих джерел)

Контракт Угорщини з "Газпромом" підписано на 15 років з можливістю перегляду через 10 років. Протягом цього періоду країна буде отримувати 4,5 млрд кубометрів газу в рік з Росії за ціною, закріпленої з прив'язкою до нафтових котирувань. За словами Богатирьова, довгостроковий контракт для будь-якої країни вигідніше придбання газу за біржовими цінами. Спотовий ринок, де вартість ресурсу подолала рівень в 1170 доларів за тисячу кубометрів, є спекулятивним, і покупка газу по його цінами згубна для економіки.

"Біржові ціни скачуть, там граються спекулянти. Цей механізм створений для короткострокових закупівель. А Україна взяла на себе зобов'язання по ньому закуповувати газ завжди. Зараз там ціни в районі 1000 доларів. Що робити — незрозуміло. Промисловість просто не переживе цю зиму, якщо буде купувати газ за такою ціною ", — сказав Богатирьов.

У України був шанс повторити успіх Угорщини і надовго забезпечити себе дешевим газом. Це можна було зробити продовженням прямих закупівель у "Газпрому" з 2015 року, а також прийняттям пропозиції одного з лідерів української опозиції Віктора Медведчука. Він в 2019 році домовився про покупку російського газу безпосередньо зі знижкою в 25%, проте в Києві, як нагадав політолог, до цього не прислухалися і зробили ставку на спотові ціни.

"Угорський контракт означає, що протягом 15 років ця країна буде за фіксованими цінами купувати газ незалежно від біржових спекуляцій. Це означає, що туди прийдуть інвестори, будуть планувати там розміщення своїх виробництв. І промисловість в самій Угорщині зможе планувати на 15 років вперед. Навіть 10 років — це колосальний горизонт планування. Українській же промисловості недоступний горизонт планування навіть в один місяць ", — сказав Богатирьов на телеканалі "Перший Незалежний" .

Криза європейської енергетики ускладнює відносини України із західними сусідами, на яких Київ спирався в процесі євроінтеграції. Так, Польща готова боротися за транзит російського газу і пожертвувати Україною заради заповнення своєї газотранспортної системи. На думку експертів, реалізація кожною формально дружньою країною власних національних інтересів неминуче піднесе Києву безліч неприємних політичних і економічних сюрпризів.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що " Газпром" зупинив транзит газу через Україну в Угорщину .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини