Головна Новини Політика зовнішня політика КНР погрожує "рішучою реакцією" на візит глави Тайваню до США
commentss НОВИНИ Всі новини

КНР погрожує "рішучою реакцією" на візит глави Тайваню до США

Китай не визнає окреме існування Тайваню

6 квітня 2023, 12:03
Поділіться публікацією:

Китай заявив протест у зв'язку з зустріччю спікера палати представників американського Конгресу Кевіна Маккарті і голови адміністрації Тайваню Цай Інвень, що відбулася в США. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на DW.

КНР погрожує "рішучою реакцією" на візит глави Тайваню до США

Китайську народну республіку (КНР) та Китайську республіку (Тайвань) розділяє морська протока

"Цей крок серйозно порушує принцип "одного Китаю", завдає серйозної шкоди суверенітету та територіальній цілісності країни і посилає невірний сигнал прихильникам "незалежності Тайваню"", — йдеться у заяві МЗС КНР, опублікованій у четвер, 6 квітня, на сайті відомства. В МЗС Китаю також звинуватили США у тривалому "порушенні своїх зобов'язань та продовженні транскордонних провокацій у вигляді офіційних обмінів з Тайванем, продажу зброї та військових союзів".

Республіканець Маккарті прийняв Цай Інвень у Каліфорнії, у президентській бібліотеці Рональда Рейгана у місті Сімі-Веллі неподалік Лос-Анджелеса. Як повідомляє агентство Reuters, це перша зустріч такого рівня на американській території з 1979 року.

"Ми сильніші, коли ми разом. Тайвань вдячний Сполученим Штатам за те, що вони на нашому боці і підтримують зусилля щодо захисту нашого способу життя", — заявила на зустрічі голова адміністрації Тайваню.

Спікер нижньої палати Конгресу у свою чергу наголосив на необхідності продовжити постачання зброї Тайваню, а також розвивати економічне співробітництво, особливо у сфері торгівлі та технологій.

Китайська влада вже розпорядилася розпочати перевірки торгових та будівельних суден у Тайванській протоці з метою "забезпечення безпеки судноплавства". Міністерство транспорту Тайваню висловило протест і наказало місцевим судноплавним компаніям відмовляти китайським чиновникам в огляді суден і негайно повідомляти про це берегову охорону Тайваню.

Китайська Республіка (Тайвань) — частково визнана держава у Східній Азії, яка раніше мала однопартійну систему, широке дипломатичне визнання та контроль над усім Китаєм. Була одним із засновників ООН та постійним членом її Ради Безпеки.

Після поразки Гоміньдану, що правив у країні, від Комуністичної партії в громадянській війні 1945—1950 років під керівництвом Китайської Республіки залишилися тільки Тайвань і низка малих островів. Вона поступово втрачала міжнародне визнання, а в 1971 року її місце в ООН було передано Китайській Народній Республіці.

Наразі, Тайвань підтримує офіційні дипломатичні відносини з 13 державами — членами ООН, але фактичні зв'язки існують з більшістю країн світу через свої представництва. В результаті серії політичних реформ, проведених президентом Лі Денхуеєм наприкінці 1980-х — першій половині 1990-х років, КР перетворилася на демократичну державу.

Тим часом експерти підбили підсумки візиту Зеленського до Польщі. Ще одна країна ЄС вирішила повністю закрити свої порти для російських кораблів. А в Пекіні відповіли, чому Сі Цзіньпін досі не зателефонував Зеленському.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Теги:
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини