Головна Новини Політика зовнішня політика Клімкін пояснив, які наслідки для Путіна від зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Клімкін пояснив, які наслідки для Путіна від зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна

Екс-міністр зовнішніх справ України розповів, які наслідки для США, КНР, РФ, України та Європи матиме "зустріч століття" під Сан-Франциско

16 листопада 2023, 22:13
Поділіться публікацією:

Екс-міністр зовнішніх справ України Павло Клімкін підбив підсумки зустрічі керівників США та КНР, Джо Байдена та Сі Цзіньпіна. Про це повідомляють "Коментарі".

Клімкін пояснив, які наслідки для Путіна від зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна

Зустріч лідерів Китаю та США

Щодо наслідків для США та Китаю, то їх екс-міністр оцінює у дусі win-win — кожна зі сторін переговорів у Сан-Франциско може записати собі в "актив" певні здобутки.

"Зустріч Байдена та Сі не знайде рішення для всіх світових проблем і для наших теж, — пише Клімкін в своєму телеграм-каналі. — Занадто велика прірва в позиціях і відсутності довіри. Але атмосферу відносин вона значно покращила. Назовні, навіть показово, але також і всередині. Кожен з лідерів може записати собі в плюс серйозні речі: Сі чітку декларацію американцями політики "Єдиного Китаю", а Байден заяву Сі про бажання об'єднатися з Тайванем невійськовим шляхом. Домовленості про поновлення каналів спілкування у кризових ситуаціях та контроль за експортом з Китаю речовин, що використовуються для виробництва синтетичних наркотиків (від цього у США кожного року гине більше ста тисяч американців) — теж позитивні. Все це, однак, не означає зростання довіри між США та Китаєм, а скоріше нормалізацію відносин. "Довіряй, але перевіряй", як сказав Байден. Пекін і Вашингтон і надалі сприйматимуть світ як суперництво Китаю і США і не програти у цьому суперництві для них стратегічний пріоритет номер один".

На думку Павла Клімкіна, на цьому тлі спілкування сучасних наддержав Росія виглядає своєрідним аутсайдером та все ж вона теж спробує отримати свої зиски з домовленностей США та Китаю.

"РФ на цьому рівні не гравець, але впливати на баланс протистояння може і буде робити, щоб довести свою користь для Китаю, щонайменше поки Путін при владі, адже принципово інших альтернатив в нього немає, — зазначає екс-міністр. -  Китай не полишить російський режим напризволяще, але й не буде дратувати США військовим співробітнитцвом з РФ. Китай здатний натиснути на РФ в питаннях незастосування ядерної зброї, свободи мореплавства у Чорному морі, де в нього є інтерес підтримання світових ринків продовольства та залізної руди, та ударів по цивільних об'єктах. Навряд він виступатиме із спільною зі США позицією, але координувати її з американцями — чому б і ні?"

Що ж до можливого виникнення консенсусу між США, Китаєм та РФ щодо "деескалації" бойових дій в Україні, на умовах Росії, то нашій країні в цьому випадку треба буде апелювати до підтримки Європи, яка в разі реалізації російського сценарію "деескалації" зазнає геополітичного програшу, вважає Клімкін.

"Якщо така зміна обставин виникне, то критично для нас буде переконати Європу у тому, що на кону і її безпека, тобто вона має стати геополітичним гравцем і сказати своє слово, — зазначає Павло Клімкін. — Інакше вся світова політика робитметься на берегах Тихого океану, а назва Північноатлантичний альянс звучатиме кепсько... Україна є шансом Європи на безпекову суб'єктність і цей шанс слід використати зараз".

Тим часом, у Росії хочуть анулювати терміни ув'язнення жінкам, але за однієї умови.

Дивна смерть російського топгенерала та його дружини: з'явилися нові подробиці.

А кліматологиня розповіла, що очікує українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини