Головна Новини Політика зовнішня політика Клан Назарбаєва у Казахстані посипався: як Росія може скористатися ситуацією
commentss НОВИНИ Всі новини

Клан Назарбаєва у Казахстані посипався: як Росія може скористатися ситуацією

Президент РФ Путін вже дав зрозуміти, що найближчим часом російські війська не покинуть Казахстан

10 січня 2022, 16:54
Поділіться публікацією:

Президент Росії Володимир Путін у понеділок, 10 січня, звинуватив у насильницьких заворушеннях у Казахстані руйнівні внутрішні та зовнішні сили. Він також заявив, що військовий контингент Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), введений у Казахстан на прохання його президента Касим-Жомарт Токаєва, залишиться там доти, доки той не визнає, що іноземні військові більше не потрібні. Як Росія може скористатися ситуацією у Казахстані? Послабила чи посилила та Кремль? Випадковість чи закономірність те, що сталося? Як це може вплинути на Україну? Видання "Коментарі" розбиралося у цих та інших питаннях разом з експертами.

Клан Назарбаєва у Казахстані посипався: як Росія може скористатися ситуацією

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Ситуація в Казахстані збільшила ризик зовнішньополітичних компромісів щодо українського питання без участі України

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич звертає увагу, що Казахстан звернувся за допомогою до колег з ОДКБ (крім нього, туди входять РФ, Білорусь, Вірменія, Киргизстан та Таджикистан), наголошуючи на терористичній загрозі.

"Формально в таких випадках ОДКБ має мандат – сили оперативного (спеціального) реагування. Спеціальний договір, згідно з яким у разі зовнішньої агресії та терористичної загрози певний контингент надається державі-учасниці ОДКБ. І за своїм мандатом він має право роззброювати незаконні збройні формування, а у разі потреби – боротися з масовими заворушеннями. Враховуючи, що Токаєв говорив про терористичну загрозу, саме такий формат був би логічним", – зазначає експерт.

Але за такого мандату сили ОДКБ надаються для посилення національних збройних формувань. Тобто російський контингент надходив би під командування казахських генералів.

Зрозуміло, що для РФ це не прийнятно. Тому запроваджено практично миротворчий контингент. Який, згідно з документами ОДКБ, не підпорядковується місцевій владі. У нього власне командування і він діє автономно, – пояснює Ігор Тишкевич. — Він нібито стоїть між сторонами. При тому, що у цій ситуації немає суб'єкта з іншого боку. Що ми маємо? Миротворці під російським командуванням взяли у Казахстані під захист об'єкти критичної інфраструктури та частину урядових будівель. Поки що це відбувається – наскільки ви вільні у своєму політичному маневрі? Питання риторичне. Тобто РФ на момент внутрішньоказахських процесів зміни еліт (а зараз очевидно, що Токаєв використовує ситуацію, щоб зачистити країну від представників угруповання Назарбаєва) робить все можливе, щоб ускладнити будь-який дрейф Казахстану в бік від Росії. Виходить цілком вигідна та зручна для Кремля ситуація".

За словами експерта, зараз відбувається посилення РФ у середньоазіатському регіоні. І в середньостроковій перспективі опосередкований вплив того, що відбувається, на Україну буде досить сильним.

"Спікери Білого дому охарактеризували кризу в Казахстані за принципом – це не наша справа, хай Росія розбирається. Це створює прецедент, у якому інші геополітичні гравці (зокрема такі сильні як США) погоджуються на зони впливу РФ, у яких обмежені можливості чи взагалі не діють. Враховуючи, що ми маємо нібито ультиматум РФ щодо сфер впливу, ситуація в Казахстані збільшила ризик зовнішньополітичних компромісів з українського питання без участі України", – наголосив Ігор Тишкевич.

Токаєв, вслід за Лукашенком, вже лежить під режимом Путіна. І апетити у того лише розгораються

Політтехнолог, магістр міжнародних відносин Тарас Березовець упевнений: все, що відбулося в Казахстані, є збігом обставин, якими скористалися місцеві еліти та зараз користується Путін.

"Економічний протест у зв'язку зі зростанням цін на газ для авто не міг спричинити політичні вимоги. Я уважно спостерігав за ситуацією у Казахстані – і бачив інформацію про підготовку протестів. Все йшло у рутинному ключі, не було жодних політичних передумов, не було політиків у цій історії. А коли ситуація вибухнула, впевнений, це стало сюрпризом і для абсолютної більшості казахів, і для Кремля. Путін та його спецслужби проспали цей конфлікт. Більше того, те, що відбувалося, було їм не вигідно. Адже будь-яке усунення авторитарного лідера на пострадянському просторі – удар по путінській автократії. Але російський режим отримав вигоду з казахської історії", – зазначає експерт.

Він підкреслює, що Путін побачив можливості, що відкрилися: прибрати руками Токаєва і місцевих еліт одіозного диктатора Назарбаєва, який, навіть пішовши з посади президента, контролював все і не особливо пускав особливо в Казахстан росіян.

"Так, там було представлено російський бізнес. Але Назарбаєв дотримувався певного балансу інтересів, зокрема залучаючи до Казахстану і Китай, США, Німеччину. А тут ситуація відкриває унікальний шанс – Росія може захопити монопольний контроль за ключовими сферами виробництва в Казахстані. А там – величезні поклади урану, нафту, газу. Це все, звісно, цікавить Путіна. Тому він активно користуватиметься ситуацією", – прогнозує Тарас Березовець.

На його думку, казахська криза підігріє путінські амбіції щодо відновлення СРСР.

"Токаєв, вслід за Лукашенком, вже лежить під режимом Путіна. І апетити у того лише розгоряються. Він зараз буде зайнятий поглинанням Казахстану. А тому Україна має тимчасовий перепочинок, яким ми зобов'язані скористатися для зміцнення своєї обороноздатності. Ну, а Захід отримав чергове попередження. Ніхто не очікував, що через 30 років після розвалу СРСР радянсько-російські війська повернуться до Середньої Азії, Казахстану. А зараз вони вже точать зуб на сусідні країни, зокрема пішли погрози у бік Узбекистану, – зазначає експерт. – Незважаючи на те, що Путін поки що загрузне в Середній Азії, він не дасть спокою Україні. Більше того – може спробувати повторити в нашій країні казахський прецедент: політична дестабілізація через економічну. Таким чином, створюючи привід для вторгнення. Так, ми не є членом ОДКБ. Але представники "п'ятої колони" можуть створити якийсь маріонетковий кабінет цієї структури. В якійсь області. І він під тим чи іншим приводом закличе Путіна".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін зробив заяву про протести у Казахстані: згадав про Майдан.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини