Головна Новини Політика зовнішня політика Китайсько-російські відносини: чи є потенціал для більшого зближення
commentss НОВИНИ Всі новини

Китайсько-російські відносини: чи є потенціал для більшого зближення

Експерти розказали, які шанси, що Пекін надаватиме військову допомогу рф

20 січня 2023, 10:00
Поділіться публікацією:

У Росії стає дедалі менше союзників, проте Пекін — серйозний геополітичний гравець — поки що займає нейтральну позицію щодо російсько-української війни. Принаймні так виглядає з огляду на аналіз офіційних наративів. Утім деякі політологи вважають, що Китай неявно підтримує Росію. З ними не погоджується політолог Віталій Кулик.

Китайсько-російські відносини: чи є потенціал для більшого зближення

Фото з відкритих джерел.


"Я б не поспішав робити передчасних висновків, як роблять деякі мої колеги, мовляв, Китай уже на боці росії, що він частина великого альянсу проти Заходу. Китай використовує Росію для послаблення Заходу. Китай має власну політичну гру. Для Китаю росія — це інструмент, попутник, а в майбутньому — сировинна база. Не більше, не менше. Місце для територіальної експансії", — каже він. 


Це не союзники, підкреслює експерт. 


"Жодних союзницьких зобов‘язань Китай перед Росією не несе, -  пояснює Кулик. — Відповідно, поставки з Китаю в Росію товарів подвійного призначення чутливі до санкційних механізмів і коли санкції підповзають до китайських компаній достатньо близько, що можуть зачепить їхні інтереси, Китай зупиняє співпрацю". 


Загалом китайці намагаються уникнути конфлікту із Заходом. 


"Там, де принципові домовленості, вони намагаються обійти цю історію, але китайці не нариваються на санкції, а навпаки намагаються уникнути. Це видно, коли китайці призупиняють взаємодію з Росією з багатьох позицій, оскільки виникає загроза застосування якихось механізмів санкцій, штрафів, арештів і т.д.", — додав політолог. 


Фахівець з питань міжнародної економіки Олександр Шнирков каже: поки що немає політичного рішення щодо військової підтримки Росії Китаєм. І воно навряд чи буде. 


"Чим далі, тим менше шансів на це, бо Пекін бачить, що росія програє. Але інша підтримка — економічна — є, оскільки Китай купує багато товарів", — пояснює Шнирков.

Він підкреслює: частина зароблених Росією у Китаї грошей йде в бюджет, з якого фінансується військова агресія проти України. 


"Китай економічно опосередковано підтримує Росію. Як і інші країни, які купують продукцію в Росії", — зауважує фахівець з міжнародної економіки. 


"У Китаї так просто не приймаються навіть економічні рішення, — продовжує Шнирков. — Тамтешні компанії слідкують за політичною орієнтацією влади. Якщо немає прямих заперечень, то торгують з рф, адже хочуть заробити гроші. Потенціал для збільшення економічної підтримки з боку Китаю є. Росія це вже використовує як економічну основу для своєї агресії".


Разом з тим Китаю більш цікаві американський та європейський ринки, бо росія становить 5 — 8% у зовнішньому торговому обігу Китаю. Тому Пекін зважає на настрої керівництва США та Європи, додав експерт. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини