Головна Новини Політика зовнішня політика Кінець "епохи достатку": чи прогнеться під РФ Європа, обтяжена енергетичною кризою та посухою
commentss НОВИНИ Всі новини

Кінець "епохи достатку": чи прогнеться під РФ Європа, обтяжена енергетичною кризою та посухою

Валерій Клочок думає, що заява Макрона про кінець "епохи достатку" - це, скоріше, підігравання Росії

25 серпня 2022, 16:44
Поділіться публікацією:

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що країна переживає кінець "епохи достатку", тому громадянам слід приготуватися до важкої зими та майбутніх економічних наслідків. Президент України Володимир Зеленський під час спільного брифінгу з прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном у Києві 24 серпня нагадав, що РФ проводить інформаційні атаки на різні держави, створює енергетичні ризики, використовує ядерний шантаж і блокування Чорного моря. Але закликав Європу не піддаватися, не втрачати ініціативи, не розслаблятися і не дати країні-агресору заморозити конфлікт. Чи вплинуть економічні труднощі, викликані спекою та газовою кризою на військову та іншу допомогу Україні з боку європейців? З таким запитанням "Коментарі" звернулися до експертів.

Кінець "епохи достатку": чи прогнеться під РФ Європа, обтяжена енергетичною кризою та посухою

Посуха в Європі вплинула на економіку (фото з відкритих джерел)

Заява Макрона про кінець "епохи достатку" — це, скоріше, підігравання Росії.

 Політичний та економічний експерт, голова благодійного фонду "Нова дорога" Валерій Клочок розмірковує так:

"Безумовно, на Європу чекає дуже непроста зима. Росія робить для цього максимальні зусилля, пішовши навіть на відкритий газовий шантаж. Нафтове питання поки що перебуває у статус-кво — нафтопродукти з РФ їдуть до Європи без проблем. А щодо газу – так, ціна підскочила на спотових ринках до 3 тис доларів за тисячу кубів. Це призвело до низки неприємних економічних процесів. Зокрема, інфляція у Європі підскочила майже до 9%. Ціни на енергоносії б'ють рекорди. І це, звичайно, є важким тягарем для європейської економіки".

"У той же час,- продовжує експерт, заява Макрона про кінець "епохи достатку" — це, скоріше, підігравання Росії. Мовляв, дивіться, якщо ми не робитимемо так і так, нас чекають непрості часи.

Але подібні труднощі, нагадаю Макрону, були і в розпал пандемії коронавірусу. Коли, знову ж таки, на тлі газового шантажу з боку РФ ціна на газ на спотових ринках била рекорди. І постає логічне питання – а що Франція зробила, щоб зменшити залежність від російських енергоресурсів? Відповідь очевидна – нічого. І це не стало причиною отримання Макроном другого президентського терміну. І мова не лише про Макрона. У тих же Німеччині, Італії, інших лідерах ЄС бояться рішучих та дієвих кроків щодо диверсифікації постачання газу. Зрештою – мають, що мають", – резюмує Валерій Клочок.

Тим часом, -зазначає він, дедалі частіше порушується тема. нібито "втоми Європи" від російсько-української війни. Мусується питання – чи не скоротять представники ЄС свою підтримку нашій країні?

"З моєї точки зору, європейці визначили для себе обсяг допомоги, яку можуть надавати Україні. Хтось робить це більшою мірою, хтось – меншою. І це не змінить зростання цін на енергоносії чи ще на щось… Щоправда, нам би хотілося, щоб ця допомога надавалась швидше. Що дозволило б нам швидше вийти на позиції, які б дозволили саме Україні диктувати умови агресору, – пояснює експерт. – Але. загалом, ця європейська допомога не йде в жодне порівняння з обсягом озброєння та фінансів, які йдуть в Україну зі США. Доводиться із прикрістю констатувати, що ЄС зайняв нерішучу позицію. Так, та сама нещодавно проанонсована допомога озброєнням з Німеччини – не мала. Але вона дуже розтягнута у часі. Та й заява британського прем'єра (поки що) Бориса Джонсона про виділення нашій країні нового пакета допомоги (понад 50 мільйонів фунтів стерлінгів) також не має особливої ​​потужності. Хоча Британія, слід зізнатися, надає нам значну допомогу – і фінансами, і озброєнням".

Деякі європейські політики оспорюватимуть домінуючий курс на підтримку України

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін упевнений, що заява Макрона явно має внутрішньофранцузьке забарвлення.

"Швидше за все, у Франції закінчиться період державного субсидування цін на енергоносії – і Макрон чудово розуміє, що у співгромадян будуть питання до його уряду, – пояснює він. – Цей факт є. Але при цьому треба розуміти, що війна в Україні – найбільший конфлікт у Європі після 1945 року. І це шок не лише для українців (зрозуміло, що нам найскладніше), а й для всіх мешканців ЄС. Розкручується інфляція, на горизонті дуже проблемний опалювальний сезон. Ціни на енергоносії б'ють рекорди, є логістичні збої. До того ж Європа зіткнулася із кліматичними ударами. Найспекотніше літо, мабуть, за весь період спостережень. Пересохли або обміліли водоймища, складнощі зі збиранням урожаю. Наплив мігрантів із України. І так далі. Викликів дуже багато".

І все ж таки, зазначає Олексій Якубін, Захід, бачачи всю брутальність війни, яку веде Росія, розуміє, що в цій ситуації припинити допомагати Україні – не можна. Тому, що цей конфлікт пов'язаний із екзистенційними питаннями самого Заходу. Як далі вибудовувати безпечну, енергетичну, міграційну та інші політики?

"Не виключаю, що деякі європейські політики оспорюватимуть домінуючий курс на підтримку України. І їх ближче до зими побільшає. Але, водночас, мені здається, що магістральний напрямок у контексті підтримки нашої країни зберігатиметься", – прогнозує політолог.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, чи настав вже переломний момент у російсько-українській війні.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини