Головна Новини Політика зовнішня політика Кейс Медведчука: чи можуть пред'явлені звинувачення призвести до посилення агресії РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Кейс Медведчука: чи можуть пред'явлені звинувачення призвести до посилення агресії РФ

Вчора Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку офіційно повідомили про підозру в державній зраді і замаху на розграбування природних ресурсів окупованого Криму

12 травня 2021, 14:26
Поділіться публікацією:

Чи можуть звинувачення в державній зраді, пов'язані з діями в інтересах РФ, пред'явлені одному з лідерів ОПЗЖ Віктору Медведчуку, (який є кумом президента РФ Володимира Путіна), призвести до загострення ситуації на Донбасі чи біля українських кордонів? Або, навпаки, "кейс Медведчука" здатний примусити Кремль до миру? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся за експертною думкою.

Кейс Медведчука: чи можуть пред'явлені звинувачення призвести до посилення агресії РФ

Кейс Медведчука: чи можуть пред'явлені звинувачення привести до посилення агресії РФ. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

"Залишається сподіватися, що українська влада готова до тиску з боку Кремля, що посилюється, — і не буде піддаватися на шантаж"

Історик, політолог, правозахисник В'ячеслав Лихачов впевнений, що в Росії висунуті проти Медведчука звинувачення сприймаються як політичний тиск на дружню партію, яка, за словами голови комітету Державної думи у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Леоніда Калашникова, "набирає дуже серйозні впевнені рейтинги зараз".

"І, звичайно, слідство стосовно персонально Віктора Медведчука вкрай неприємне для Володимира Путіна. Можна припустити, що він сприймає такі речі як персональну образу", — зазначає експерт.

На думку В'ячеслава Лихачова, примусити таким чином Кремль до миру явно неможливо. Але навряд чи це було метою.

"Для російського президента це цілком може бути тим самим випадком перетину "червоних ліній", щодо яких, згідно з його зверненням до Федеральних Зборів, Кремль сам вирішує, де вони проходять, але за замах на які обіцяє реагувати асиметрично. Так що Україні слід очікувати і загострення конфронтації в Донецькій і Луганській областях, і інших агресивних кроків з боку Росії, — прогнозує експерт. — Інша справа, що навряд чи для когось подія стала несподіванкою. Після введення санкцій рішенням РНБО висунення офіційних звинувачень прокуратурою було неминуче. Послідовним і системним посиленням конфронтації була підпорядкована вся логіка україно-російських відносин в останні місяці, і в зоні бойових дій на сході країни, і в інших сферах. Так що залишається тільки сподіватися, що українська влада готова до тиску з боку Кремля, що посилюється, — і не буде піддаватися на шантаж".

"Ослаблення Медведчука зменшує можливості груп в РФ впливати на порядок денний в українському політичному процесі"

Керівник Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко підкреслює, що загострення на Донбасі і так присутнє. Обстріли тривають під розмови про необхідність дотримуватися режиму припинення вогню.

"Кейс Медведчука свідчить побічно, що він не розглядається українською стороною як можливий посередник в цьому конфлікті. Він виводиться з цього процесу як переговірник, нав'язаний РФ", — говорить Юлія Тищенко.

Вона вважає, що навряд чи те, що відбувається можна вважати примусом Росії до миру. Адже той же Медведчук і пов'язані з ним люди і резерви — лише одна зі складових складного процесу, що відбувається між офіційними Києвом і Москвою.

"Ослаблення Медведчука, його політичного впливу, безумовно, зменшує можливості груп в РФ впливати на порядок денний в українському політичному процесі. Але спроби збереження такого впливу, звичайно, залишаються", — резюмує Юлія Тищенко.

Раніше портал "Коментарі" писав, чи об'єктивні дії правоохоронців щодо Віктора Медведчука.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини