Головна Новини Політика зовнішня політика Ізраїльські газети вийшли з чорними першими шпальтами: причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Ізраїльські газети вийшли з чорними першими шпальтами: причина

Судова реформа, яка обмежує повноваження суддів, поставила близькосхідну країни на межу громадянської війни

25 липня 2023, 17:51
Поділіться публікацією:

Перші шпальти найбільших ізраїльських газет вийшли 25 липня із чорними прямокутниками на знак протесту проти судової реформи. Напис на титульних сторінках – "Чорний день для ізраїльської демократії". Про це повідомляють "Коментарі".

Ізраїльські газети вийшли з чорними першими шпальтами: причина

Ізраїльські ЗМІ протестують проти судової реформи

Увечері 24 липня Кнесет схвалив перший закон судової реформи, проти якої виступали сотні тисяч громадян по всій державі. Новий закон обмежує можливість Верховного суду скасовувати акти уряду, який формується із парламентарів. Судді Верховного суду на чолі з головою Естер Хают перервали поїздку до Німеччини, присвячену 75-річчю держави Ізраїль, вони терміново повертаються до країни, щоб вивчити позови, спрямовані проти закону.

Очікується, що спочатку суд оприлюднить тимчасову ухвалу, яка призупиняє дію закону, — до закінчення розгляду апеляцій по суті. Якщо Верховний суд скасує ухвалений Кнесетом закон, то в Ізраїлі може настати конституційна криза, коли владна коаліція відмовиться виконувати рішення судових інстанцій. При цьому якщо закон не буде скасовано, противники законодавчих змін продовжать масові протести. До них може приєднатися Гістадрут – ізраїльська профспілка.

Голова ізраїльського уряду Біньямін Нетаньягу та його союзники стверджують, що реформа необхідна для обмеження надмірних повноважень суддів, які не обираються. Супротивники реформи кажуть, що поправки створюють можливості для зловживання владою, усуваючи один із небагатьох ефективних механізмів контролю за урядом, передає "Радіо Свобода"

Тим часом, Франція та Німеччина розкритикувала позицію Польщі та інших сусідів України

Над Сирією російський винищувач ракетою підбив американський безпілотник

А російських студентів змушують збирати іранські дрони.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини