Головна Новини Політика зовнішня політика Інспекція позицій ВСУ в Шумах: в які ігри грає Росія з Україною
commentss НОВИНИ Всі новини

Інспекція позицій ВСУ в Шумах: в які ігри грає Росія з Україною

Експерти розповіли, наскільки ймовірно, що запланована на завтра інспекція буде знову перенесена і кому це вигідно

10 вересня 2020, 18:47
Поділіться публікацією:

Намічена на сьогодні досить спірна інспекція українських позицій за участю представників ОРДЛО біля селища Шуми під Горлівкою відстрочена. Голова української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) із врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук заявив, що окупанти висунули нові умови. Це ж підтвердили в Офісі президента України. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, в які ігри грає Росія з Україною, а також в тому, чи існує небезпека зриву запланованої на завтра зустрічі радників глав нормандського формату і перемир'я в цілому.

Інспекція позицій ВСУ в Шумах: в які ігри грає Росія з Україною

Варто очікувати нові загрози

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко вважає, що саме Росія грає з Україною. В тому числі в даній ситуації: з продавлювання спільної з "ДНР" інспекції позицій ВСУ (що викликало масу обурень), а також подальшим виставленням нових вимог (відвідування нових точок, здійснення фото- та відеофіксації, підписання спільного протоколу).

"Росія — ініціатор конфлікту, вона — агресор. До того ж сильніший гравець, бо у неї більше ресурсів. Так що всі подібні ходи — саме її гри, — підкреслює експерт. — Україна погодилася на дуже спірну інспекцію, щоб не зірвати перемир'я. Але коли влада побачила негативну реакцію суспільства на такий крок, а також, коли з'явилася можливість відіграти назад (нові вимоги, причому ніякий не ОРДЛО або "ДНР", а саме — РФ), це і зробили. А Кравчук в традиційній для себе витіюватій манері сказав, що питання інспекції "тимчасово відстрочене". І сторони відійшли на попередні позиції ".

Костянтин Матвієнко вважає, що тепер варто очікувати чергових погроз з боку ватажка "ДНР" Дениса Пушиліна щодо відновлення обстрілів.

"Якщо, не дай Боже, вони трапляться до завтра, то зустріч радників нормандського формату, намічена на 11 вересня, може бути зірвана", — підкреслює експерт.

Відзначимо, бойовики сьогодні все ж обстріляли позиції ВСУ, де повинна була пройти зустріч представників СЦКК і ОБСЄ.

До чого призведе політика Зеленського

"Домовленості в рамках ТКГ від 9 вересня про інспекцію позицій ВСУ в Шумах виглядають вкрай дивно, — вважає керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу Сергій Стуканов. — Адже ці контрольовані Росією формування грубо порушують перемир'я. Адже це вони мало не щодня обстрілюють позиції України. Адже це вони вбили з початку перемир'я, принаймні, одного українського військового ... Чому ж тоді не організовано інспекцію їх позицій? Тим більше, що в штабі ООС заявляли про те, що ворог облаштовує зміцнення на своїх позиціях, а в ОБСЄ тим часом прямо зазначили, що порушення в Шумах з нашого боку не виявлені. Чому ж?"

Відповідь, на думку аналітика, криється в тому, що Україна стала заручницею президента Зеленського — і Росія сповна цим користується.

"Зеленському потрібно перемир'я, тому що він обіцяв мир. Йому це вкрай необхідно перед місцевими виборами — показати якусь подобу прогресу на Донбасі. Росії перемир'я саме по собі не потрібно — це інструмент тиску і шантажу", — підкреслює Сергій Стуканов.

За його словами, Зеленський знаходиться в дуже слабкій позиції, тому що за продовження перемир'я повинен йти на поступки. А гра Росії полягає в тому, щоб змусити Україну безпосередньо (і офіційно) взаємодіяти з представниками ОРДЛО.

"Реалізація цієї мети буде мати відразу кілька ефектів, — підкреслює експерт. — По-перше, ситуація на Донбасі буде представлена як внутрішній український конфлікт. Росія зможе вийти сухою з води — і далі просто управляти своїми маріонетками, не несучи відповідальності за війну ("їх там немає"). По-друге, процес взаємодії з бойовиками, як дуже принизливий для України, буде деморалізувати українську армію і роз'єднувати українське суспільство".

Сергій Стуканов нагадує, що раніше Росія вийшла зі спеціального центру з координації та контролю (СЦКК). Він, власне, і був задуманий як інструмент для контролю порушень.

"Але важливо, що до нього входили Україна, Росія та ОБСЄ. А сьогодні Росія прагне до відновлення подібного інституту, але не з її участю, а за участю бойовиків ОРДЛО. І згода України на інспекцію наших позицій за участю бойовиків ОРДЛО є прямим кроком до цього. Тільки Україна на це погодиться, повернення до попереднього формату з Росією буде неможливим", — упевнений аналітик.

Більш того, Росія не просто хоче представити конфлікт на Донбасі як внутрішній український. Вона хоче ще й виставити винним в ньому Україну, підкреслює Сергій Стуканов.

"Тому виходить абсурдна ситуація. Бойовики нахабно порушують тишу і навіть вбили нашого військового, проте влада України, яка зацікавлена в продовженні перемир'я, сором'язливо закриває на всі порушення очі, — зазначає аналітик. — Мовляв, ми не помітили порушень, перемир'я триває. Мовляв, "поодинокі порушення тиші" не можуть поставити під сумнів перемир'я. Зате ворог не тримається за перемир'я і нахабно оголошує про порушення в Шумах, навіть якщо його і близько не було. Більш того, принижуючи Україну, виставляє ультиматум за ультиматумом: завдасть вогневий удар по українських позиціях, якщо Україна не усуне порушення; більш розширена "інспекція" і т.д.".

Експерт упевнений, що Росія вже відчула, що Зеленський слабкий і на нього можна тиснути. І за кожної нової поступки України висуватиме все нові вимоги.

Сергій Стуканов пояснює, як це буде: "Виконали це? Тепер виконайте ще це і це, а то не зрушимо з місця. Це справжня пастка. І ми добре бачимо, як апетити ростуть. Сьогодні інспекція не відбулася якраз через те, що росіяни нахабно зажадали обстеження ще і нових точок, проведення фото- та відеофіксації наших укріплень, а також підписання якогось письмового документа. І таких вимог буде все більше. Сьогодні в Офісі президента схаменулися і скасували інспекцію. Але треба не разово скасовувати інспекцію, а кардинально міняти підходи".

Резюмуючи, експерт запевняє, що поточна політика Зеленського веде до капітуляції.

"Кожна поступка буде перетворюватися в стратегічну поразку, — підкреслює Сергій Стуканов. — Політика політичного керівництва України повинна бути кардинально змінена. Або ж має бути замінено політичне керівництво, замість якого прийдуть ті, хто налаштований на перемогу, а не поразку".

Хто зриває перемир'я

Політолог, експерт Українського інституту політики (УІП) Валентин Гайдай вважає, що в даній ситуації претензії можна висувати до обох сторін. І головна з них, зазначає він, це відсутність взаємної довіри.

"Ми бачили це і щодо відведення озброєння, і щодо зривів перемир'я. Немає довіри, звідси і якісь додаткові умови в тій чи іншій ситуації, — вважає Валентин Гайдай. — Той же Київ може розігрувати зрив перемир'я або інспекції з метою не проводити вибори в прифронтовій зоні (де у центральної влади мало шансів) під приводом відновлення (або можливості відновлення) ескалації. Вибори вже скасували в частині населених пунктів підконтрольних українському уряду частини Донецької та Луганської областей. Тепер є хороший привід це скасування "узаконити". Хоч, в будь-якому випадку, скасування виборів там поза рамками закону".

Перемир'я вже було частково зірвано, нагадує експерт УІП. Та ж СММ ОБСЄ нарахувала понад тисячу обстрілів, обидві сторони також заявляли про стрілянину і втрати. І все ж рекордні понад 40 днів пройшли без бойових втрат з української сторони.

"Думаю, все ще є можливість домовитися про подальше дотримання режиму тиші. Із ймовірністю його безстрокового продовження, — продовжує Валентин Гайдай. — Але для цього повинні бути поступки і з одного, і з іншого боку ... Що стосується наміченої на 11 вересня зустрічі радників глав нормандського формату, то навіть якщо її не скасують під якимось приводом, говорити там особливо немає про що. Тільки про збереження все того ж перемир'я. Ну, так це і так обговорюють на всіх майданчиках".

Нагадаємо, в Тристоронній контактній групі по Донбасу назвали причину, з якої президент Володимир Зеленський не може публічно занадто жорстко критикувати дії Кремля. Подібні заяви можуть спровокувати нове загострення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини