Головна Новини Політика зовнішня політика Хімічна атака та відступ в Україні: чого очікувати від Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Хімічна атака та відступ в Україні: чого очікувати від Росії

Війна Росії та України: експерти коментують нові загрози від Кремля та можливі сценарії розвитку подій

13 березня 2022, 12:07 comments2949
Поділіться публікацією:

Російська пропаганда почала активно розганяти тези про те, що в Україні нібито виробляють хімічну зброю для атаки на мирну Росію. Президент України Володимир Зеленський не виключив, що сам агресор може готувати таку атаку. Не виключено, що на своїй території – з метою звинуватити Україну в цьому. Яка ймовірність такого кроку та чи піде ворог на нього? З якого приводу росіяни можуть (і чи можуть) почати згортати свою "спеціальну військову операцію", по суті, війну?

Хімічна атака та відступ в Україні: чого очікувати від Росії

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Якщо ж українське керівництво не дає росіянам піти красиво, їм все одно доведеться відступати

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко вважає, що варіант із використанням зброї масового знищення Росія може розгойдувати з розрахунком на два сценарії.

"Сценарій перший – вони справді можуть застосувати її для подальшого залякування. Застосувати самі, звинувативши нас, що ми перші почали, а це лише "відповідь". Складно сказати, куди хитнеться ситуація за такого розкладу, – зазначає експерт. – Варіант другий – весь цей кейс з фейками про хімічну та бактеріологічну зброю, яка нібито розробляється в Україні, росіяни хочуть використати, щоб потім заявити – ми все ліквідували, тепер можемо йти, жертви були не марні. Думаю, вони саме тому роздмухують цю тему. Підключаючи ще й фейки про ядерну зброю, яка нібито могла розроблятися в Україні. Все заради того, щоб зробити агресію жорсткішою, або пояснити свій відступ. Мовляв, ми перемогли, знищили будь-які наміри ворога на створення зброї масового ураження".

Як ще одну ймовірну нагоду для відступу агресора експерт називає домовленості про позаблоковий статус України.

"Ми бачимо, що основні спікери української влади – Подоляк, Арестович, Єрмак – вже відкрито кажуть, що нам у таке НАТО (яке не закриває над нами небо, яке боїться відкритого конфлікту з РФ) не треба. Краще, мовляв, відмовимося від цього курсу і шукатимемо інших форм безпеки. Приміром, окремо домовлятися зі США, Великобританією, Польщею. Можливо, так готують поступку України для швидкого закінчення війни. Мовляв, ми будемо позаблоковою державою. І на рівні Конституції прибираємо євроатлантичну інтеграцію. І Путін відразу оголошує – о, перемога є! Іде з гордо піднятою головою і ніби зберігши обличчя", – пояснює Віктор Бобиренко.

На його думку, обидва варіанти – і з хімічною зброєю (його РФ вже анонсувала), і з НАТО мають на увазі, на думку експерта, що ситуація повертається у своєрідний стаус-кво станом на 23 лютого.

"А саме – росіяни забираються "за паркан", звідки прийшли. Але ми ж розуміємо, що після того, що сталося, так просто піти не вийде. І що у багатьох українців уже є очікування щодо повернення силовими методами Донбасу та Криму. А деякі гарячі голови кажуть, що треба взагалі довести справу до розвалу і Росії, і Кремля, – наголошує аналітик. – Якщо ж українське керівництво не дає росіянам піти гарно, їм все одно доведеться відступати. Можуть робити це з меншими втратами (приблизно за тиждень). А можуть дочекатися, поки прийде відлига, їхня бронетехніка загрузне у землі – і стане легкою здобиччю для українців. Окупантам і так поталанило з погодою. Березень видався морозним. Але попереду – відлига. І волога земля, бруд. А спроба рухатися дорогами загрожує нальотами наших соколиків, які розстрілюватимуть загарбників як у тирі. Думаю, перш за все, відступатимуть окупанти з Київщини та Черигівщини. Де лісистість, велика довжина комунікацій".

З високою ймовірністю Росія готова застосувати хімічну зброю

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян розмірковує так:

"Видно, що Росія веде пропагандистську підготовку до сценарію хімічної атаки. Про це раніше попередили українська та західна розвідки. Причому, ще до того, як пропагандисти РФ почали розкручувати цю тему. На жаль, ми можемо констатувати, що з високою ймовірністю Росія готова застосувати хімічну зброю, звинувативши в цьому Україну. Сподіватимемося, що коли ці плани стали надбанням громадськості, це може знизити ймовірність такого сценарію. Але треба бути готовим до всього. Тому що цинізм путінського режиму зашкалює".

Щодо припинення агресором т.зв. "спеціальної військової операції" (війни), то, на думку Олега Саакяна, навряд чи щось зможе зупинити, крім військового та економічного виснаження противника.

"Зважаючи на все, Путін налаштований рішуче рухатися далі, незважаючи на злам його первинних планів про бліцкриг, незважаючи на крайні високі втрати російських військ та нездатність на даний момент виконати жодну зі стратегічних цілей початку вторгнення. Ми знаємо з досвіду багатьох російських воєн, що така тактика, як закидати супротивника трупами своїх солдатів, неодноразово застосовувалася. І немає свідчення того, що зараз може бути інакше, – каже експерт. – Швидше за все, Росія намагатиметься й надалі контрактувати так званих "добровольців", бойовиків із різних куточків світу – і тиснути масою. Але вселяє оптимізм, що з нарощування політичної, соціально-економічної нестабільності у самій РФ, потенціал до мобілізації власного населення путінського режиму вкрай обмежений".

Як повідомляв портал, у разі виникнення хімічних аварій населенню слід пам'ятати, що робити. Хімічна аварія виникає у разі порушення технологічних процесів, пошкодження сховищ, ємностей, трубопроводів. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров'я.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

светлана

13 березня 2022, 15:36

Это не политологи, а ....нельзя сказать, забанят)


Новини