Головна Новини Політика зовнішня політика Гуманітарна допомога Лівану: навіщо Україна дала три мільйони доларів
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Гуманітарна допомога Лівану: навіщо Україна дала три мільйони доларів

Експерти - про три мільйони допомоги від України

17 серпня 2020, 17:09 comments1015
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 17 серпня, на позачерговому засіданні уряд вирішив виділити з резервного фонду держбюджету 8,4 млн грн Міністерству внутрішніх справ — для надання гуманітарної допомоги постраждалому від вибуху населення в Бейруті. "Коментарі" дізналися у експертів, як вони оцінюють ці дії влади в ситуації, коли у нас з бюджетом, м'яко кажучи, не все гаразд — і ми самі набираємо кредитів.

Гуманітарна допомога Лівану: навіщо Україна дала три мільйони доларів

"Три мільйони доларів від України — крапля в морі"

Глава Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що та допомога, яку Україна вирішила надати постраждалим від вибуху в Бейруті — це скоріше іміджева допомогу.

"Мова про сумі еквівалентній 3 млн доларів. Вона нічого кардинального не вирішує. Адже наслідки трагедії, за даними влади Лівану, — від 10 до 15 млрд доларів. Тобто, 3 млн доларів від України — це крапля в морі. Але зате наша країна буде фігурувати в списку держав, які підтримали Бейрут ", — підкреслює експерт.

На думку Андрія Новака, крім цієї допомоги було б надати і технічну — спецтехнікою, фахівцями з ліквідації наслідків подібних катастроф. І це буде новим пазлом в загальній побудові позитивного іміджу нашої країни на світовій арені.

"Україна могла б обмежитися меншою сумою"

"Нераціональне рішення. Україна могла б обмежитися меншою сумою ", — вважає політолог-міжнародник, бізнес-аналітик Георгій Кухалейшвілі.

Він підкреслює, що витрачають кошти на гуманітарну допомогу в основному багаті і стабільні країни як Німеччина, США.

"У випадку України, де досить своїх проблем, починаючи від проблеми забезпечення житлом і роботою вимушено переміщених осіб з Криму і Донбасу, реабіліттаціі ветеранів та інвалідів війни, закінчуючи пандемією коронавируса, такі кроки виглядають як байдуже ставлення з боку уряду до власних незахищеним громадянам, — каже Георгій Кухалейшвілі. — Може скластися враження, що влада віддає більший зміцненню міжнародного іміджу України, ніж вирішення проблем українського суспільства ".

Чи не найкращий хід команди Зеленського напередодні місцевих виборів, упевнений експерт.

"Треба допомагати іншим в біді"

"Так, живемо бідно. Але допомагати іншим в біді треба. Аби наші хлопці ці гроші не поклали собі в кишеню, відправивши до Лівану прострочені консерви або діряві матраци ", — каже політолог, директор Інформаційно-аналітичного центру" Перспектива "Павло Рудяков.

За його словами, велика ймовірність, що виділення цих коштів це — чергова схема.

"На зовнішній арені країні треба працювати, незважаючи на бідність, — упевнений експерт. — Важливо, щоб витрати були ефективні. Колись ганяли військовий борт з міністром МНС Зоряному Шкіряком на Філіппіни — рятувати людей після землетрусу. Потім не знали, як їх — борт і Шкіряка з його дамою серця — звідти повернути за бюджетні гроші ".

Павло Рудяков впевнений, що якщо влада просто виділяє кошти, значить, хтось від її імені їх вкраде. А тому важливо проконтролювати, щоб вони точно потрапили до Лівану

Раніше "Коментарі" повідомляли, що Зеленський наказав виділити Лівану гуманітарну допомогу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини