Головна Новини Політика зовнішня політика "Гра з вогнем": Лавров відреагував на можливий вступ України до НАТО та попередив ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

"Гра з вогнем": Лавров відреагував на можливий вступ України до НАТО та попередив ЄС

Лавров назвав декларацію НАТО "міною в основі конструкції європейської безпеки"

2 грудня 2021, 19:55
Поділіться публікацією:

Очільник  МЗС Російської Федерації Сергій Лавров зробив заяву про те, що Генсек Альянсу  Єнс Столтенберг  починає гру з вогнем, коли стверджує, що у третіх  країн не має права голосу щодо розширення НАТО. Про це інформує УНІАН.

"Гра з вогнем": Лавров відреагував на можливий вступ України до НАТО та попередив ЄС

Сергій Лавров (фото з відкритих джерел)

Цю заяву Лавров озвучив під час своєї  поїздки до Стокгольму, де відбулось засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ.

Міністр закордонних справ РФ зазначив, що міною в основі конструкції подальшої  безпеки Європи  стала позиція, яка була прийнята на  Бухарестському саміті  Альянсу  весною 2008 року. В ній зазначається,  що Грузія та Україна будуть прийняті до НАТО. Влітку 2008 року ця міна вже вибухнула, коли грузинський експрезидент  Саакашвілі, що був в ейфорії  від перспективи вступу у цей військовий союз, здійснив авантюрні дії, які завдали важких наслідків Грузії. А ситуація з безпекою на європейському континенті була на межі критичної. Ті, хто, використовуючи Бухарестське рішення, стверджують, що в аспекті поширення військово-політичного блоку треті країни не можуть висловити свої позиції, бо не мають на це право, вони ведуть небезпечну гру з вогнем.  Маю переконання, що вони не можуть цього не розуміти.

За словами російського високопосадовця, рішення про перетворення сусідніх з РФ держав на своєрідний плацдарм для того, щоб звідси протистояти Росії,  перебування  бойових підрозділів Альянсу поблизу стратегічних та важливих для нашої  безпеки територій є категорично неприйнятним.

 Російський міністр процитував заяву, яка була прийнята на Постійній раді Організації  Договору про дотримання колективної безпеки  від 30 листопада. В ній  йдеться про  "неприпустимість провокаційної військової активності на територіях, суміжних в зоні відповідальності країн-членів цієї організації".

За словами Лаврова, "безпека або неподільна, або її немає".

Також російський міністр наголосив, що Альянс відмовляється, щоб конструктивно розглянути російські пропозиції аби запобігти деескалації напруженості  та запобігати виникненням небезпечних інцидентів.

 Як він наголосив, НАТО  все більше наближає свої військові угрупування до кордонів Росії. Зокрема, на території Румунії та Польщі  вже встановлені військові підрозділи з діючою системою протиракетної оборони, які можуть використовуватись військовими як ударні комплекси.  Вже швидко на європейських територіях можуть бути розміщені  ракети середньої дальності із США. Знову повернеться страшний сценарій протистояння військової сили, що вже пережила Європа після подвійного рішення Альнсу. Європейці мовчать. Зараз взялись до військового накачування українців, що настроює  Київ саботувати мінські домовленості й зміцнює ілюзії щодо силових рішень у припиненні конфлікту,- резюмував Лавров.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, чим закінчилася зустріч Блінкена й Лаврова.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини