Головна Новини Політика зовнішня політика Голосування жителів ОРДЛО на виборах в Держдуму РФ: що задумала Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Голосування жителів ОРДЛО на виборах в Держдуму РФ: що задумала Росія

Експерти розповіли, з якою метою Росія може залучати населення тимчасово окупованих територій України до голосування на виборах до Державної думи

23 липня 2021, 16:41
Поділіться публікацією:

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку зі схваленням Центральною виборчою комісією Росії рішення про притягнення населення територій ОРДЛО до запланованих на вересень виборів до Держдуми РФ.

Голосування жителів ОРДЛО на виборах в Держдуму РФ: що задумала Росія

Голосування жителів ОРДЛО на виборах в Держдуму РФ - Колаж "Коментарі" Д.Романюк

До чого може привести подібне голосування? Чим, крім протестів, може відповісти українську державу? Чому світова громадськість так мляво реагує на подібне порушення міжнародного права? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Росії потрібно максимально "підвищити явку"

Доктор юридичних наук, екс-постпред президента України в АР Крим Борис Бабін вважає, що проведення росіянами на окупованих територіях України "виборів" до Державної думи РФ має дві практичні цілі — масову фальсифікацію даного заходу, а також пропагандистський ефект.

"Росії потрібно максимально "підвищити явку". І це досягається за рахунок сотень тисяч і навіть мільйонів неіснуючих "виборців". До 2014 року в ролі їх основного джерела використовувалися республіки Північного Кавказу, але в подальшому їх "ресурсу" стало не вистачати", — пояснює експерт.

За його словами, Україна реагує на дані заходи досить системно: є і заяви МЗС, і парламентські акти.

"Стримане реагування на дане шоу представників цивілізованих, демократичних третіх країн пояснюється просто. Те, що в Росії "вибори" в Держдуму масово фальсифікуються, для країн Заходу є аксіомою. А тому особливої поваги до їх "легітимності" і так немає, — зазначає Борис Бабін. — Але це питання Україні слід порушувати й надалі, особливо в міжнародних структурах, де представлені російські "парламентарі", а це Міжнародний парламентський союз, а також Парламентські асамблеї ОБСЄ і Ради Європи".

Ми є свідками нового ступеня повзучої анексії ОРДЛО

Керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко також вважає, що масова участь сотень тисяч українських громадян, які проживають в ОРДЛО, в осінніх виборах до Держдуми РФ має під собою кілька завдань.

"По-перше, це подальша інтеграція відповідних територій під внутрішньоросійське політичне життя. Даний крок повністю ламає уявлення майбутнього непідконтрольної частини Донбасу як "другого Придністров'я". Тобто, ми є свідками нового ступеня повзучої анексії ОРДЛО, що абсолютно не співвідноситься з Мінськом домовленостями. Фактично розмивається регіональна самоідентифікація, а також прив'язка до України. Громадянам дають відчути себе частиною єдиного російського народу, а частина відомих т.зв. "героїв республік" навіть може отримати мандати російських законодавців", — акцентує керівник ЦАС.

По-друге, продовжує він, російська влада намагається таким голосуванням підняти результат "Єдиної Росії".

"Досвід кампанії 2016 року показав, що, наприклад, Москва і Санкт-Петербург продемонстрували дещо млявий результат єдиноросів — в районі 37-40%. У той же час, окупований Крим дав понад 72% голосів. Такі маніпуляції дозволили говорити про приголомшливу перемогу з результатом понад 54%. Очевидно, нинішній режим сьогодні налаштований показати цифри не гірше п'ятирічного результату", — каже Ігор Чаленко.

Третьою причиною залучення жителів окупованого Донбасу до російських виборів він вважає отримання РФ аргументації для введення своїх регулярних військ на територію ОРДЛО і далі вглиб України під приводом захисту своїх громадян.

"Інструментарій України для протидії подібним електоральним крокам з боку РФ досить мізерний. Крім публічних заяв і закликів до світової спільноти не визнавати дане голосування, ми можемо хіба що фізично обмежити можливість громадян Росії брати участь в голосуванні в посольстві і консульствах на території України. Також можна використовувати закон про санкції для накладення персональних обмежень проти призвідників і організаторів таких голосувань, — зазначає Ігор Чаленко. — Втім, все це не матиме системного прикладного ефекту. Також не варто розраховувати на вагому підтримку інших держав. Досвід 2016 року продемонстрував, що далі заяв та окремих персональних санкцій (наприклад, проти 6 депутатів з Криму з боку ЄС) тема не рушила. Тоді Держдума як колегіальний орган була визнана легітимною. Аналогічний сценарій очікує й нове скликання".

Раніше портал "Коментарі" писав, що Росія подала на Україну до Європейського суду з прав людини.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Миграционная служба Украины

29 липня 2021, 08:41

ой, скоро такой пиздец придет этим, блядь, русским на Донбасе, мало не покажется. паспорт россии - чемодан, вокзал, дальний восток. пошли на хуй из Украины. и это будет в лучшем случае, если нет, то к стенке...


Новини