Головна Новини Політика зовнішня політика Глобальна ініціатива United24: що це означає для України, у чому сильні та слабкі сторони
commentss НОВИНИ Всі новини

Глобальна ініціатива United24: що це означає для України, у чому сильні та слабкі сторони

Експерти оцінили можливості та ризики функціонування ініціативи United24 зі збору допомоги для України

5 травня 2022, 14:40
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський заявив про запуск глобальної ініціативи United24. United24 – це платформа для збору пожертвувань на підтримку України. Зробити донат можна в один клік на сайті www.u24.gov.ua (https://u24.gov.ua/).

Глобальна ініціатива United24: що це означає для України, у чому сильні та слабкі сторони

Фото ілюстративне / Pixabay

Гроші будуть спрямовуватися відразу на спецрахунки НБУ, їх планують витрачати на три напрямки:

— оборона та розмінування;
— гуманітарна та медична допомога;
— відновлення України.
Як оцінюєте таку ініціативу? Які бачите перспективи та ризики?

Підтримка від приватних осіб та бізнесів матиме обмежений вплив

На думку виконавчого директора Центру економічної стратегії (ЦЕС) Гліба Вишлінського, вплив цієї ініціативи буде обмежено.

"Основним джерелом допомоги мають стати держави-партнери, а підтримка від приватних осіб та бізнесів матиме обмежений вплив, – пояснює він. – Зокрема, сьогодні у Варшаві буде надзвичайно важливою є зустріч донорів, де ЄС має оголосити про створення Ukraine Solidarity Trust Fund".

Гліб Вишлінський акцентує – якщо ЄС прийме координацію фінансової допомоги Україні, процеси можуть почати рухатися швидше, як це сталося, зокрема, з військовою допомогою після зустрічі міністрів оборони, на чолі зі США, в Рамштайні.

Є суттєві ризики функціонування такого фонду

Експерт "Української фабрики думки" Юрій Гаврилечко вважає ініціативу однозначно хорошою, оскільки потреба у ресурсах у нас лише збільшуватиметься.

"Однак, на мій погляд, мало сенс зробити не просто сайт/рахунок, а портал, що дозволяє відстежувати рух грошей на кожну з трьох цілей. І використовувати ці ресурси можна було б лише після перемоги, а не одразу ж", – зазначає експерт.

Щодо ризиків, то основних Юрій Гаврилечко бачить два.

1) Концентрація допомоги в руках держави за рахунок зниження такої у благодійних організацій та фондів, які вже допомагають Україні, що може зменшити обсяги гуманітарки загалом.

2) Зростання корупції у зв'язку з непрозорістю механізмів використання цих коштів, оскільки незрозуміло – хто і на яких підставах ці гроші використовуватиме, як і перед ким звітувати.

"Щодо перспектив, то добре б додати до цього фонду гроші, отримані від продажу заарештованого російського майна на Заході. Це змогло б оперативно та суттєво його поповнити", – резюмує Юрій Гаврилечко.

Президентська ініціатива дозволить використати пожертвування з усього світу

Економічний експерт Данило Монін розмірковує так:

"Вважаю, що ця ініціатива президента, яка, я так розумію, підтримана та реалізована з Міністерством цифрової трансформації, є чудовою. Проблема поточних підтримок України полягає в тому, що практично всі вони є кредитними. А це збільшує наш держборг і дуже швидко".

В даному ж випадку, пояснює Данило Монін, йдеться про підтримку у вигляді пожертв громадян з усього світу. Причому зробити це можна не тільки через кредитну картку фізичної особи, банківський рахунок юрособи, а навіть через криптовалюту.

"Це шлях, який відкриває доступні засоби підтримки з усього світу Україні, минаючи бюрократію з МФО (міжнародні фінансові організації) та урядами. Фактично – це аналог внутрішньоукраїнського заклику допомогти ЗСУ та цивільним, який прозвучав у перші дні війни. І на який відгукнулися мільйони, перераховуючи кошти на відповідні рахунки, – зазначає Данило Монін. – Але ресурси українців вкрай обмежені та ще й знищуються війною. А президентська ініціатива дозволить використати пожертвування з усього світу".

Як повідомляв портал "Коментарі", чи потрібно в Україні скасувати ПДВ та як це вплине на економіку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини