Головна Новини Політика зовнішня політика Генсек ООН в Києві: мета візита
commentss НОВИНИ Всі новини

Генсек ООН в Києві: мета візита

Мета візиту - продовження "зернової угоди"

8 березня 2023, 16:32
Поділіться публікацією:

Cпільна позиція України та ООН полягає у продовженні дії "зернової угоди" після 18 березня. Про це сьогодні під час візиту до Києва генсека ООН Антоніу Гуттереша заявив президент Володимир Зеленський.

Генсек ООН в Києві: мета візита

Україна та ООН хочуть продовжити зернову угоду

"Ми сьогодні зацікавлені, щоб не було голоду в світі. І наша спільна політика — про те, щоб продовжити дію "зернового коридору". Ми піднімали питання щодо майбутньої пролонгації цієї ініціативи, деталі, як ми можемо ще допомогти світу і розширити ініціативу", — сказав Володимир Зеленський.

"Я хотів би відзначити надзвичайну важливість продовження Чорноморської зернової ініціативи", — в свою чергу, заявив Гутерреш.

Раніше стало відомо, що під час свого третього візиту до України з початку війни 73-річний Гутерреш зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським для переговорів про продовження зернової угоди. Контракт на експорт українського зерна через контрольоване Росією Чорне море закінчується 18 березня, і ООН наполягає на черговому продовженні.

Нагадаємо, що експерти розповіли, чому Росія намагається зірвати дію зернової угоди.

Зокрема, експерт-міжнародник Євгенія Габер пояснила:

"Неодноразово ми вже чули звинувачення в тому, що Україна зуміла відновити морський експорт зерна, тоді як російська сторона має труднощі з логістичним забезпеченням, страхування судом, банківськими переказами за оплату зерна. Є складнощі і з постачанням російських добрив на міжнародні ринки. Влітку, коли Росія йшла на укладання цієї зернової угоди, з боку Москви та Анкари звучали припущення, що та може стати основою майбутнього світу. Що механізм, який був запущений у Стамбулі, створений там Координаційний центр, міг би стати майданчиком для переговорів України та Росії, обговорення умов певного перемир'я. Нічого подібного не сталося, – наголошує експерт. – І абсолютно зрозуміло, що не станеться – після ескалації, на яку пішла країна-агресор із псевдореферендумами, спробами нових анексій, ракетним терором. Відповідно, російська сторона блокуватиме продовження цієї угоди. Сподіваючись виторгувати собі нові умови, розширити російський експорт". 

Тим часом, голова українського Уряду Денис Шмигаль веде переговори з надання Україні 15 млрд. доларів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини